Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Den tysta döden

Viktigt inte hålla självmordstankar för sig själv – här finns hjälp att få

Dalarna är en av fem regioner i Sverige med högst andel självmord, i förhållande till sin folkmängd. Enligt Vårdguiden ska den som har självmordstankar inte hålla det för sig själv, utan söka hjälp.

I artikelserien ”Den tysta döden” berättar anhöriga efter suicid i Dalarna om ett stort behov av stöd till efterlevande och värdet att lyfta ämnet i samhället för att minska tabut kring psykisk ohälsa och suicid.

I den kommun med högst självmordstal i Dalarna, har ett stort förebyggande arbete inletts som kan bli en modell för hela länet.

Fakta

Behöver du eller en närstående hjälp?

Vårdguiden skriver att den som har självmordstankar inte ska hålla det för sig själv, utan söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården.
Vårdguidens sjukvårdsrådgivning dygnet runt: 11 77
Larmnumret 112: Vid akut nödsituation
Spes, Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd har en stödlinje för efterlevande: 020–18 18 00, alla dagar 19.00 – 22.00. De som svarar är medlemmar som själva mist i suicid.
På 1177.se/Dalarna listas en rad lokala patient- och närståendeföreningar du kan vända dig till för att få stöd och råd, som drabbad av psykisk ohälsa eller som närstående.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy