Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Den tysta döden

Helena Nyman: Att prata om självmord är svårt, men vi måste

Varje år tar 50 personer i Dalarna sina liv. Det är 50 personer för många. Och tragedin sker ofta i tysthet.

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Falu-Kuriren och dt.se.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Människor som mist en anhörig har ett tydligt budskap; Vi måste ta hand om de efterlevande och vi måste prata om det. Det kan innebära att rädda liv eftersom det hos närstående finns en förhöjd risk att även de begår självmord.

I en artikelserie uppmärksammar tidningen nu det faktum att Dalarna ligger bland de högsta i landet när det gäller suicid. Det är främst män som tar sina liv här. I statistiken sticker Vansbro ut med endast män. 23 män tog sina liv i Vansbro mellan 2010 och 2019.

Men psykisk ohälsa drabbar naturligtvis också kvinnorna som däremot oftare gör försök att avsluta sina liv. Unga kvinnor i ålderskategorin 15–24 år stod för en majoritet av självmordsförsöken mellan 2017 och 2019.

Annons

Det här är fakta som vi måste förhålla oss till.

I ett antal artiklar har vår reporter Jenny Andréasson tittat närmare på ett ämne som är svårt att prata om. Där det ofta blir tyst. Vi har valt att benämna serien ”Den tysta döden” just av den anledningen att både anhöriga och vi i andra runt omkring ska hantera en situation det är så svårt att förstå.

Annons

Jenny har träffat anhöriga som själva nu måste klara av något av det värsta en familj kan vara med om. Bilden som träder fram är att det runt varje självmord kan finnas mellan fem och tio närstående i behov av hjälp. Och att syskon är särskilt utsatta.

Det innebär att hundratals nya drabbade personer i Dalarna varje år behöver någon form av stöd. Om man ser det sammanhanget är det lätt att inse vidden av ett problem som angår så många, kanske oss alla.

Med ökad kunskap om sambandet – att närstående oftare tar sina liv – finns också större möjligheter att hjälpa. Människorna vi har intervjuat i artiklarna upprepar gång på gång att vi måste prata om suicid. Att det till exempel finns en bild av en man som ska vara ensam och stark och inte visa sig sårbar. Så sent som på 90-talet var det fortfarande ett tabubelagt ämne. Att depression är något skamligt. Och att må psykiskt dåligt är fortfarande inte riktigt att jämföra med en fysisk – och mer lättförståelig – diagnos.

Att föra självmord på tal är jobbigt för alla drabbade. Så mycket känslor, så mycket gråt, ilska, frustration och sorg. Att skriva om det – som vi gör nu – är också känsligt. Och vid alla tillfällen en avvägning för mig som ansvarig utgivare. I media är vi försiktiga med hur vi närmar oss ett självmord. Det ska göras med respekt för anhöriga.

Annons

Men att inte nämna det blir också fel.

Annons

Det handlar om hur vi journalister gör det och de efterlevandes egna värdefulla erfarenheter är helt avgörande för att vi ska kunna förstå vad samhället och omgivningen kan göra för att vårda, stötta, lyssna och bry oss.

I våra artiklar får du nu ta del av flera starka kvinnor som vågar och vill berätta om farmor och farfar, pappan, sonen, sonens pappa, brodern och dottern – som alla tog sina liv.

Ja, det är jobbigt att prata om självmord, men vi måste.

Fakta

Behöver du eller en närstående hjälp?

Vårdguiden skriver att den som har självmordstankar inte ska hålla det för sig själv, utan söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården.
Vårdguidens sjukvårdsrådgivning dygnet runt: 11 77
Larmnumret 112: Vid akut nödsituation
Spes, Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd har en stödlinje för efterlevande: 020–18 18 00, alla dagar 19.00 – 22.00. De som svarar är medlemmar som själva mist i suicid.
På 1177.se/Dalarna listas en rad lokala patient- och närståendeföreningar du kan vända dig till för att få stöd och råd, som drabbad av psykisk ohälsa eller som närstående.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy