Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Säter

Insändare
Säter behöver linjetrafik med buss enligt fastställd tidtabell

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att nyttja kollektivtrafiken i Säter som tätort, anser kommunala pensionärsrådet.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Kommunala pensionärsrådet (KPR) i Säters kommun har noterat den förändring av kollektivtrafiken som Region Dalarna har genomfört i centrala Säter, det vill säga linje 371 med "turtrafik" har ändrats till beställningstrafik linje 500.

Denna förändring har inneburit kraftiga försämringar för bland annat äldre och funktionshindrade att kunna åka kollektivt till exempel från bostaden i centrala Säter till vårdcentralen på Skönviksområdet.

Annons

Annons

Att kunna nyttja beställningstrafiken kräver i sig en viss vana att hantera modern teknik. Dessutom vid ett besök på vårdcentralen är det svårt, två timmar före, att kunna ange vid vilken tid återresa kan ske.

Dessutom kan det ofta efter ett läkarbesök finnas behov av hämta medicin på apoteket i centrala Säter. Detta medför att när besöket på apoteket är klart skulle man behöva göra en ny beställning, med två timmars framförhållning, av beställningstrafiken för att kunna åka till bostaden.

Kommunala pensionärsrådet förväntar sig att i en tätort av Säters storlek finns det som ett basutbud i kollektivtrafiknämndens uppdrag ett antal "turer" enligt fastställd tidtabell.

Vi är överens med kollektivtrafiknämnden att den tidigare "turtätheten" på linje 371 var för ambitiös och omfattande, men med en konstruktiv dialog kan vi åter skapa en busslinje med ett antal "turer" som är rimligt för det behov som äldre och funktionshindrade har i Säter.

Sune Hemmingsson,

ordförande KPR

Lennart Ebbegren,

vice ordförande KPR

Bild: Jerry Brodin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy