Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Minska användningen av fossila bränslen? Sänk skatten på el!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om staten vill minska användningen av fossila bränslen och i stället stimulera elanvändningen bör skatten på el sänkas i stället för att höjas varje år., menar insändaren.

Bild: Scanpix

Annons

När jag granskar min elräkning så ser jag att jag betalar mer per Kwh i elskatt än vad jag betalar till elbolaget - och inte nog med det. För sedan måste jag betala moms på elskatten alltså skatt på skatten och moms på elavgiften och moms på nätavgiften. Detta innebär att nästan halva elräkningen består av skatter till staten.

Man kan säga att elräkningen består av tre kostnadsställen. En avgift till elbolaget som producerar elen och en avgift till nätbolaget som transporterar elen samt en avgift till staten som enligt mitt tycke enbart passar på att snika på en produkt som alla behöver.

Annons

Annons

Elmarknaden avreglerades i mitten på nittiotalet för att skapa konkurrens mellan de olika elbolagen och på så sätt få ner priset på el till konsument. Det fungerade och elpriset sjönk rejält. Då upptäckte nån statstjänsteman att det fanns utrymme till att höja elskatten. Elskatten har sedan dess höjts vartenda år sedan avregleringen och utgör i dagsläget en stor del av elräkningen.

Om staten vill minska användningen av fossila bränslen och i stället stimulera elanvändningen bör skatten på el sänkas i stället för att höjas varje år.

Stig Lennart

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy