Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Lokalsamhället måste se vinsterna med vindkraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"När det gäller konflikten med lokalsamhället kan vi gärna hämta inspiration från våra grannländer." Det skriver Kjell Grundström från Tankesmedjan Dalarnas Framtid.

Bild: Markus Boberg

Annons

Vi har ett enormt elbehov, som uppkommer när det gäller fossilfri produktion inom industrin och bland annat inom det lite upphaussade drivet för elbilar. Ska vi klara alla våra klimatutmaningar måste vi använda en rad fossilfria alternativ för elproduktion. Vi måste kombinera vindkraft, solkraft, vätgasproduktion och kärnkraft om det hela ska vara möjligt.

Annons

Sverige har extremt goda förutsättningar för produktion av vindkraft – både till lands och till sjöss. Men för att detta ska komma oss alla till del måste samhället och staten våga visa mod och inte tillåta att alla möjliga särintressen får för stort utrymme.

Annons

Men det förpliktar också! Det måste erbjudas mer kraftfulla insatser för att skapa förståelse och intresse i lokalsamhället där förutsättningar för utbyggnad är goda. När det gäller konflikten med lokalsamhället kan vi gärna hämta inspiration från våra grannländer.

Enligt dagens praxis i Sverige handlar det om 10 000 kronor per vindverk som tillförs lokalsamhället frivilligt från vindkraftbyggarna.

Detta kan jämföras med några exempel från våra grannländer:

► Finska kommunen Kalajoki tar in 234 000 kronor per verk i kommunal fastighetsskatt per år. Kalajoki har 12 000 invånare så det blir ett rejält tillskott till utveckling i bygden.

► Norska kommunen Alfjord med 5 000 invånare tar in 50–60 miljoner kronor per år från vindkraften.

► I Vefsn i mellersta Norge ersätter Eoulus Vind kommunen med 235 000 kronor/vindkraftverk. I avtalet finns också medfinansiering av mobilmaster, pengar till folkhälsan och krav på att lokala entreprenörer ska användas och att rekrytering ska ske lokalt, med mera.

Vi har mycket att lära och ovanstående är bara några exempel.

Om rejält mycket mer av vindkraftetableringarna ger avtryck i lokalsamhället tror jag att acceptansen kommer att mångdubblas.

Annons

Om rejält mycket mer av vindkraftetableringarna ger avtryck i lokalsamhället tror jag att acceptansen kommer att mångdubblas.

Annons

Energiförsörjning är ett nationellt intresse men för att utbyggnaden ska kunna påskyndas och utvecklas krävs en helt annan och motiverande inställning till att lokalsamhället måste se vinsterna! Utan detta når inte Sverige sina klimatmål.

Kjell Grundström, fristående tänkare och medlem i Tankesmedjan Dalarnas Framtid

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy