Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVenjan

Sten Widell
Dalkullan Kerstin Thorborg – en av världens största operastjärnor – vände Hitler ryggen

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Korsnäsgården i Siknäs där Kerstin Thorborg (infälld) föddes. I samma byggnad bodde även jägaren och författaren Gustaf Schröder under en period.

Bild: Sten Widell

Annons

Kerstin Thorborg var under 30- och 40-talen en av de största stjärnorna på världens operascener. För demondirigenten Toscanini var hon den enda som förtjänade att kallas stjärna. Trots all den storhet och berömmelse denna dalkulla uppnådde under sin karriär, som var samtida med Jussi Björlings, är hon i princip helt okänd för den stora allmänheten. Hennes kvarlåtenskap ligger nu samlad i ett förråd på samma plats där hon en gång föddes och ingen vill befatta sig med den.

Kerstin Thorborg föddes i Siknäs i Söromsjöbygden 1896. Ett par år senare flyttade familjen till Hedemora där Kerstin växte upp och så småningom inledde sin väg mot en karriär som operasångerska som bland annat innebar att hon under 13 säsonger var Metropolitans klart lysande stjärna. ”Hennes intensitet i både klang och textbehandling saknar motstycke i den moderna operahistorien,” har det sagts om hennes förmåga att agera på världens operascener. I USA kallades hon för ”altstämmans Caruso” och hon umgicks under sin tid i New York med Greta Garbo och till vänkretsen hörde även konstnärerna Einar Nerman och Carl Milles.

Annons

Annons

När Adolf Hitler en gång kom in i hennes loge för att tacka vände hon honom demonstrativt ryggen eftersom hon tog klart avstånd till nazismens utbredning i Europa, berättas det.

Efter sin långa och framgångsrika karriär som hyllad operaprimadonna tog hon 1950 avsked från sin karriär med ett framträdande på Stockholmsoperan.

Därefter drog hon sig tillbaka och levde ett stillsamt liv med sina katter i sitt hem i Hedemora. 1963 gjorde hon dock ett framträdande vid öppnandet av en minnesutställning på Dalarnas museum.

I Thorborgsamlingarna ingår bland annat flera amerikakoffertar från hennes resor över Atlanten.

Bild: Sten Widell

Kerstin Thorborgs samlade kvarlåtenskap i Siknäs.

Bild: Sten Widell

Kerstin Thorborg avled 1970 på Falu lasarett efter att ha drabbats av hjärnblödning. Journalisten och vännen Seth Karlsson blev efter hennes död utsedd till ensam förvaltare av hennes musikaliska kvarlåtenskap, bland annat mängder av privata filmupptagningar, alla hennes noter och skivinspelningar samt liveinspelningar av hennes föreställningar på Metropolitanoperan 1937- 1949. Till samlingen hör även dräkter och peruker och mängder med korrespondens och osorterade brev. Allt detta ligger nu travat i förrådet i Siknäs där ingen egentligen vill veta av det. 100-årsminnet av Kerstin Thorborg firades i Siknäs 1996. Det var i samband med det jubileet samlingarna hamnade här. Seth Karlsson hade en vision och en önskan om att skapa ett Thorborg-museum i Siknäs. Han trodde att operavänner skulle lockas av att göra någon form av operaturne där Jussi Björling-museet i Borlänge och Kirsten Flagstad-museet i norska Hamar skulle ingå tillsammans med ett Thorborg-museum i Siknäs. Samtliga tre storheter på världsscenerna under samma tidsepok. Det visade sig dock att det här var alltför vidlyftiga planer för att skapa både intresse och ekonomi bakom en Thorborg-satsning i Siknäs. Efter det att Seth Karlsson avlidit 2003 har samlingarna blivit upptravade i förrådet i äldreboendet Gullogården i Siknäs som är Mora kommuns fastighet. Kerstin Thorborg ligger begravd i Hedemora och varför Seth Karlsson inte valde att låta hennes kvarlåtenskap hamna i den kommunen är inte känt. I Söromsjöbygden finns i alla fall ingen som kan eller har intresse av att exponera en världsstjärnas karriär i ord och bild. Helst vill man här att någon tar hand om samlingarna och frigör de utrymmen som de för närvarande upptar.

Annons

Sten Widell

Bild: Sten Widell

Bild: Sten Widell

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy