Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Slutreplik: Även moderater överger idén om stora, privata skolkoncerner

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Du gör det enkelt för dig när du slår ihop näringslivet till en grupp. Arctic Paper Grycksbo kan inte jämställas med Engelska skolan, och Ica kan inte jämställas med Hagströmska gymnasiet." Det skriver Berit Fredricsson (S) och Jonas Sallén Lennerthson (S) i sin slutreplik till Björn Ljungqvist (M).

Bild: Sofie Lind, Arkivbild

Annons

Replik på debattinlägget ”Vi ska ha en så god relation som möjligt med friskolorna” den 3/11 av Björn Ljungqvist (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden Falu kommun.

Björn, du var mycket tydlig med vad ett starkt samhällsbygge med en stor offentlig välfärdssektor innebär. Enligt dig är det en politik som slutar med förtryck och ekonomisk katastrof. Det var detta som gjorde oss undrande över din bevekelsegrund att vara den främsta politikern i barn- och utbildningsnämnden, vars uppgift är att utveckla våra offentliga skolor.

Just nu är vi inne i en stor utbyggnation av dessa skolor. Innebär det att det kommer sluta i förtryck och ekonomisk katastrof? Knappast. Men det kommer innebära att det finns bra skolor i hela Falun.

Annons

Annons

Du påstår att de privata skolföretagen är mer effektiva och därför skapar vinst. Vi vill vända på det och påstå att den offentliga verksamheten inte börjar med att utgå från att elevpengen (= skattemedel) ska generera vinst. Vi använder hela elevpengen till utbildning.

I stället för vinst använder vi elevpengen till skolor i hela kommunen och inte bara i centrala Falun. I stället för vinst har våra skolor matsal, bibliotek och gymnastiksal. I stället för vinst bygger vi skolgårdar så att de lockar till fysisk aktivitet, rekreation och social samvaro.

Vi vet att uppdraget för de offentliga skolorna och de privata inte är likvärdigt. Fortfarande har de offentliga skolorna större andel elever som behöver mer stöd. Vi är stolta över att de offentliga skolorna tillgodoser dessa behov.

Alla som betalar skatt betalar också till privatskolornas ägare utan att vi har någon insyn, eftersom allt är affärshemligheter.

Det är förkastligt att vi lämnat ifrån oss såväl skattemedel som möjlighet att få insyn i de privata skolorna. Alla som betalar skatt betalar också till privatskolornas ägare utan att vi har någon insyn, eftersom allt är affärshemligheter. Vi vet i dag inte ens hur stor del av elevpengen som går till verksamheten och hur mycket som är direkt vinst.

Denna diskussion innebär naturligtvis inte att vi ”sågar det privata näringslivets goda uppsåt vid fotknölarna”. Vi socialdemokrater har sedan början av förra seklet, tillsammans med näringslivet och fackföreningsrörelsen, lyckats bygga ett bra land att leva i. Du gör det enkelt för dig när du slår ihop näringslivet till en grupp. Artic Paper Grycksbo kan inte jämställas med Engelska skolan, och Ica kan inte jämställas med Hagströmska gymnasiet.

Annons

Annons

Björn, du är en av de sista entusiasterna i försvaret av stora privata skolkoncerner.

Björn, du är en av de sista entusiasterna i försvaret av stora privata skolkoncerner. Lyckligtvis har större delen av befolkningen sett hur systemet förstör vårt en gång så stolta skolsystem. Detta gäller även många moderater.

Mattias Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande (och doktorerad företagsekonom) i Lomma säger att det är oerhört svårt att kombinera ansträngningar för att få en likvärdig skola med ett vinstintresse. Han menar till och med att det är oförenligt (Hallandsposten).

Vi socialdemokrater håller med och är glada och stolta över S-kongressens beslut att förbjuda vinstuttag i skolan.

Berit Fredricsson (S), 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden Falun

Jonas Sallén Lennerthson (S), oppositionsråd Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy