Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Hur kan vi tillsammans förbättra folkhälsan i Falun?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Min tro är att idrottsföreningarna kan utgöra ett stabilt fundament för att utveckla folkhälsa. Det krävs då ett intimt samarbete med Falu kommun för att nå resultat över lång tid.” Det skriver Gösta Gebauer.

Bild: Leo Hägglund

Annons

Falu kommun har en fantastisk organisation för folkhälsa i alla idrottsföreningar som finns runt om i kommunen.

Alla arbetar aktivt, varenda dag, för bättre folkhälsa, oavsett vilken idrott de organiserar. Eftersom jag är ordförande i en fotbollsförening, utgår jag från kommunens elva fotbollsföreningar.

Tillsammans bedriver vi folkhälsoarbete över hela kommunen och tusentals barn-, ungdomar och vuxna jagar boll i organiserad form.

Fotbollen bidrar till goda folkhälsovanor från sju års ålder och uppåt. Korsnäs IF har fem lag för vuxna och mer än 20 lag för barn och ungdom.

Min tro är att idrottsföreningarna kan utgöra ett stabilt fundament för att utveckla folkhälsa.

Annons

Förutom bollsparkarna engageras hundratals föräldrar som ledare och tränare och tröjtvättare och bullbakare. När vi ser på resultaten i skolan, mätt i hur man klarar sin årsklass, verkar resultaten vara sviktande.

Annons

Fotbollen kan inte höja betygen, men vi kan bidra till positiva vanor och värdefull fritid. Fritidsgårdar finns inte längre som förr, men kanske kan föreningar öppna sina anläggningar för mer än bara sin idrott.

Gösta Gebauer. Ordförande Korsnäs IF Fotboll.

Bild: Privat

Kanske kan man bedriva verksamhet för andra än fotbollsintresserade, till exempel boule, odling, studiecirklar, spontanidrott genom utegym och mycket annat.

Korsnäs IF Fotboll ligger i startgroparna för en åttaårig utvecklingsplan med syfte att engagera fler i folkhälsoaktiviteter och öppna vår anläggning Lindvallen för fler aktiviteter, samtidigt som vi utvecklar fotbollen.

Min tro är att idrottsföreningarna kan utgöra ett stabilt fundament för att utveckla folkhälsa. Det krävs då ett intimt samarbete med Falu kommun för att nå resultat över lång tid.

Vi ska inte tillåta nedrustning av folkhälsa.

Föreningar bedriver sin verksamhet med insatser från tusentalet ideellt satsande medlemmar. Man går till sin förening med öppen famn, öppet hjärta och öppen plånbok.

Mitt mål är att bidra till synsättet att föreningslivet tillsammans med Falu kommun bedriver folkhälsoarbete med tydliga förbättringsmål.

Annons

Annons

Gärna hitta ett sätt att mäta såväl fysisk som psykisk folkhälsa och hitta vägar att tillsammans få framgång.

Det kan kräva nytänkande och insikt i hur föreningar respektive kommunen kan arbeta och alltid ha en lösningsorienterad inställning.

Vi har idag ett mycket välutvecklat samarbete, men det jag tänker på är fokuserat på folkhälsa.

Vi ska inte tillåta nedrustning av folkhälsa och vi ska inte diskutera sönder problem och möjligheter utan se till att ta tag i det och få något gjort.

Utmanar föreningar, Falu kommuns tjänstepersoner och politiker. Syftet är att hitta dörren till framgång, öppna den, och få nått gjort. Tillsammans.

Gösta Gebauer

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy