Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
M: Vi säger ja till två spännande satsningar på Lugnet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna i kultur- och fritidsnämnden är mycket positiva till både relaxavdelning i det nya badhuset och ishallsprojektet.

Bild: Lars Dafgård, Arkivbild

Annons

Två spännande frågor kring Lugnetområdet i Falun kommer att behandlas på nästkommande kommunfullmäktigemöte. Ett ärende handlar om relaxavdelningen i det nya badhuset och det andra ärendet möjliggör utvecklingen av is-anläggningarna på Lugnet. Så här ser vi moderater i kultur- och fritidsnämnden på dessa frågor.

Vi undertecknade i nämnden är positiva till att planerna för att en relaxavdelning fullföljs. Vi ser det som en naturlig del av ett framtida badhus och gör det nya badhuset komplett då denna satsning ska bestå i åtminstone 50 år. En relaxavdelning tillsammans med familjebadet med plask, simbassäng, multibassäng och rehab-bad blir en tillgång för alla, även utifrån ett folkhälsoperspektiv.

Annons

Inom Moderaterna ser vi gärna att relaxen kan drivas av en extern entreprenör för att skapa dynamik med olika erbjudanden. Initialt har vi moderater i kultur- och fritidsnämnden dock valt att vilja driva i relaxen i kommunal regi för att säkerställa påverkansmöjlighet, ekonomi och koncept under startperioden. Det förväntade utfallet av relaxen är att den ska gå runt med intäkter från besökarna.

Annons

Det förväntade utfallet av relaxen är att den ska gå runt med intäkter från besökarna.

Den andra satsningen gäller en förstärkning och utveckling av is-anläggningarna på Lugnet där vi vill skapa goda förutsättningar för is-föreningarna att kunna verka långsiktigt för våra barn och ungdomar. Här har alla is-föreningar tillsammans tagit ett initiativ (ISAK), som har varit utgångspunkten för det politiska arbetet.

Ekonomisk hållbarhet är en mycket viktig faktor i sammanhanget och vi har fokuserat på smarta lösningar för att sänka investeringskostnader och driftskostnader. Tanken är att en taköverbyggnad över ishockeyhallen byggs som ersättning till den tillfälliga tältlösning vi har i dag, dessutom med bättre omklädningsutrymmen och att en ny multi-ishall byggs.

Hallen ska inrymma bandy, konståkning, hastighetsåkning, parasport och ett spelrum för allmänhetens åkning. Investeringen gör också att Lugnet är en fullvärdig vintersportanläggning.

Is-sporterna kräver numera hallösningar för att överleva, beroende på säsongslängd, och varmare höstar och vintrar.

Annons

Is-sporterna kräver numera hallösningar för att överleva, beroende på säsongslängd, och varmare höstar och vintrar. Genom att Lufab har lyckats sänka sina driftkostnader och att tälthyran utgår, så kan vi klara detta med ett årligt ramtillskott på 2,5 miljoner kronor. Även utifrån ett energiperspektiv och driftskostnader är hallar det bättre alternativet.

Annons

Eftersträvansvärt i Lugnetprojekt är samstämmighet, så ishallsprojektet har skett i ett nödvändigt nära samarbete med andra partier även utanför blockgränserna.

Falu kommun är en stabil, expanderande och attraktiv kommun med de bästa förutsättningar för att växa, ta hand om våra ungdomar samt stimulera inflyttning och besöksnäring. Därför ställer vi oss mycket positiva till dessa satsningar.

Catharina Enhörning (M)

Bertil Eek (M)

Jan E Fors (M)

Linda Andersson (M),

kultur- och fritidsnämnden, Falu kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy