Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hon var Carl Larssons barnbarn – minnesord över Liselotte ”Locki” Skans

Allas vår älskade Liselotte ”Locki” Skans, Falun, somnade stilla in den 21 oktober vid 98 års ålder, med ett motiv av sin mamma Brita vilande på bröstet. Locki var kanske mest välkänd som ett av Carl Larssons barnbarn och hennes engagemang på CL-gården. Hon arbetade även där som guide i många år efter pensionsåldern. 

Locki var så mycket till så många. Hustru, vän, mor, syster, kusin, mormor, moster, farmor, faster, svärmor… listan fortsätter och är lång! Och med alla varianter på släktband så kallades hon alltid just för Locki.

Smeknamnet kom från barndomen då hon alltid uppmanades att ha långt hår, då det var så vackert och lockigt (Locki). När hon blev vuxen bestämde hon sig för att klippa håret kort och det var så hon alltid ville ha det framöver, men smeknamnet fick bli kvar.

Annons

För mig var hon alltid mormor och jag är så tacksam att jag fick känna henne i 40 år! Hälften av den tiden med morfar Sverker vid livet, och andra halvan som änka. Jag tror det som fick henne att leva så länge, förutom goda gener från hennes mamma, var livsglädjen. Hon höll sig sysselsatt med många intressen och omgiven av många vänner och familjemedlemmar. 

Annons

Hon föddes i Tyskland år 1923, men efter att hennes pappa avled när hon var tio år, flyttade familjen till Sverige. Mamma Brita var ensam med fyra barn och

flyttade först hem till Sundborn, men sedan vidare till Falun där hon arbetade som sjukgymnast. Och det var i Falun som Locki och hennes syskon fick växa upp och där hon senare träffade Sverker. Locki och Sverker var gifta i 57 år och fick fyra barn tillsammans.

Locki och Sverker bodde utomlands i många år, främst genom hans arbete som väg- och vatteningenjör för olika hjälporganisationer. De bodde flera år i Tanzania, Botswana, Afghanistan, Jordanien och Bangladesh. Och även om det var han som arbetade så kunde hon alltid hålla sin egen plats. Till exempel då hon blev livslång hedersmedlem i golfklubben i Kabul.

Efter all tid utomlands så bosatte de sig permanent i Falun under 80-talet. Efter att Locki blivit änka år 2000 såg hon till att hålla sig sysselsatt bland annat med att guida på Carl Larsson-gården, spela bridge med vänner, sticka de bästa sockorna man kan tänka sig, gå på gym (!), ha middagsbjudningar, promenera över skogen från Falun till Sundborn, hälsa på familjen och så mycket annat. Varje onsdag åt hon middag med sina två systrar som också bodde i Falun.

Annons

Annons

Hon fortsatte även att resa utomlands. När jag bosatt mig i Minnesota kom hon och hälsade på med min mamma Sarah. Vid 82 års ålder blev hon bemött som en kändis på American Swedish Institute där hon fick skriva autografer, och vi tre var med i lokaltidningen i Scandia norr om Minneapolis.

Det finns så många fina minnen från min mormor och allas vår Locki! Hon var en underbar kvinna.

Pia Robertson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy