Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Lennart Wärmell som komponerade sången om Vasaloppet får inte uppleva loppets 100-årsjubileum

Lennart Wärmell.

Bild: Stefan Rämgård-Östlund, Arkivbild

Annons

Lennart Wärmell avled nyligen i en ålder av nära 94 år. Han var född i Hälleforsnäs och debuterade som dragspelare i Folkets Park på hemorten.

Hans färdigheter utvecklades när han flyttade till Stockholm och gick i lära hos Andrew Walter. Han skivdebuterade 1953 med egna kompositioner och totalt kom han att skriva drygt 150 melodier i olika stilarter, den mest kända torde vara ”I fäders spår för framtids segrar” där han svarat för både text och musik. Melodin spelades in av Boströmarna 1971.

Annons

Annons

Mellan 1951 och 2008 var Wärmell musikalisk ledare och dirigent för Accordion Club, Stockholm. Därtill var han Sveriges Dragspelares Riksförbunds förste ordförande 1968-70 och vice ordförande 1971-79. Lennart Wärmell hade träffat sin Morakulla under en spelning på gamla Sandis och paret var sedan flera år tillbaka bosatta i Mora.

Sten Widell

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy