Annons

Annons

Debatt
Ny Framtid: M:s vallöfte var ingenting värt – ”Nu hackas Ornäs trivsamhet sönder”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Illustration: White Arkitekter Uppsala

Annons

Svar till Max Eskilsson som skriver: ”Ornäs skulle inte försämras av fler invånare. Orten skulle bli mer dynamisk. Samtidigt som dess speciella charm består”.

I detta har han rätt och samtidigt fel. Med fler invånare kan samhällsservicen öka och Ornäs bli mer dynamisk men, att bygga bort fotbollsplanen som Ornäsborna har kämpat hårt för att förverkliga tar bort den speciella charmen med Ornäs. Valborg- och midsommarfiranden, Ornäsdagen, samling vid fotbollsmatcherna och friluftsområdet, strandpromenaden samt vid bryggorna sommar och vintertid. Klubblokalen som har varit tillgänglig som möteslokal genom föreningen. Nu måste den bokas via kommunen.

Annons

Han skriver vidare att ”I Borlänge kommun finns fantastiska omgivningar. Inte minst vid vattennära lägen – som området kring Ornäs hamn. Här borde fler få chansen att bo”.

Annons

De gemensamma faciliteterna som gör Ornäs trivsamt och unikt hackas sönder till ingenting.

Att fler bostäder ska byggas vattennära är något som fler än oss har kämpat för i Borlänge. Men tittar vi närmre på hur Samhällsbyggnadsnämnden (SBN) beslutar när privata markägare vill bygga vid vatten blir det av princip nej. I Ornäs finns vid Solåkern byggklar mark där kommunen äger en tredjedel, här vägrar man ge de privata markägarna bygglov i strandnära läge. Även tomten bredvid affären eller åkern på andra sidan viken skulle kunna bebyggas om kommunen får köpa loss marken alternativt att markägarna får bygglov.

En markanvisningstävling för bygget på fotbollsplanen utlystes innan man kommunicerat med Ornäsborna, ledande kommunföreträdare sätter sig i styrelsen för Ornäs BK och beslutar att det ska tränas i Torsång alternativt ha sin hemmaplan på Tunets IP. Barn ska cykla till Torsång och till Romme? De gemensamma faciliteterna som gör Ornäs trivsamt och unikt hackas sönder till ingenting. Någonstans på vägen lovades det både i KS och i KF att det ska anläggas en ny fotbollsplan, detta tar flera år. Även de som har sina båtar i hamnen är oroliga.

Annons

En representant för Ornäs båtklubb: "Vi är oroliga för att hamnen äts upp bit för bit och att vi inte lägre råder över hamnen". (dt.se 180419)

Annons

I valet 2018 lovade Moderaterna Ornäs att inte bygga på deras fotbollsplan. Med nya ledamöter i KF var detta vallöfte ingenting värt. Det var inte heller löftet om Tunets bad fortsatta verksamhet.

Det finns privata markägare vid Dalsjötäkt, Storsten som kämpat i ett 15-tal år för att få bygga småhus på sin mark, SBN säger nej.

Vid Uvbergsviken tycker vi att kommunen ska bygga terrasslägenheter som kan klättra ned mot vattnet bortanför scoutstugen. Anslutning till lägenheterna från berget och hissar som går ned till respektive våning samt gemensamma bryggor vid vattnet öppna som promenadstråk för allmänheten.

Ny framtid vill göra det lättare att bygga bostäder, både för privatpersoner och för byggföretag. Vi vill möjliggöra bostäder där medborgarna vill bo. Genom en tidig dialog med närboende kan man minska antalet överklagningar. Vid planering av större nybyggnationer ska närliggande mark- och fastighetsägare tillfrågas för synpunkter innan planarbetet påbörjas. De bör även vara delaktiga genom hela processen. Kommunen behöver bli bättre på att kommunicera med medborgarna.

Annons

Agneta Nyvall, Bo Bjurman och Henrik Andersson partiet Ny framtid

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy