Annons

Annons

Bråk om privat barnpsykiatri

Debatt
DEBATT: Vart är Region Dalarna på väg?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Storstädningen börjar nu! Skriver Arne Pettersson om Region Dalarnas sätt att hantera barn- och ungdomspsykiatrin.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag är åldersrik och har god kännedom från den tiden då Landstinget Dalarna hade en framskjuten position landet.

Vi länsinvånare kände då en stor tillit och trygghet i de frågor som landstinget Dalarna hade ansvar för.

Idag håller Region Dalarnas majoritetspartier på att försämra barn-och ungdomspsykiatrin.

Det är många som bor i Dalarna som anser att nu har det gått för långt när man i vårt landsting skall börja och ”leka affär” med barn och ungdomar. Vi kullor och masar vill absolut inte ha någon form av affärsverksamhet i den hälso och sjukvård som Region Dalarna har att ansvara för. Ja detta är i klartext vad många länsinvånare anser.

Jag har ett klart minne från den tiden när överläkare Karl-Henrik Karlen var klinikansvarig för BUP i länet. Han var en mycket uppskattad ledare av BUP, Vi som verkade inom primärkommunerna hade ett mycket utvecklande samarbete med dr. karlen. Han satte alltid barnet och ungdomen och deras föräldrar i fokus. Jag kan dessutom tillägga att Karl-Henrik Karlen tillhörde ett politiskt parti som idag är Moderata samlingspartiet.

Annons

Annons

Det är därför en stor gåta för mig att förstå att nu när den politiska majoriteten i Region Dalarna, där (M) håller hårt i taktpinnen så river de nu ner den grundorganisation som Dr Karlen och hans medarbetare, psykologer, kuratorer har byggt upp under ett antal år. Jag har full förståelse för att den personal som i dag arbetar där känner en stor oro och vanmakt. Arbetsglädjen minskar.

Avslutningsvis vill jag framföra till samtliga politiska partier i Region Dalarna. Följ de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen har utfärdat för PUB. Lyssna på personalens kunskaper och erfarenhet. Lär ER av dem. Då kommer vi som bor i länet även i fortsättningen få en bra hälso och sjukvård. Gör inte sjukvården till en affärsverksamhet. Det blir varken barn eller ungdom eller vi äldre frisk av utan det blir motsatsen.

Det är mindre än ett år till valdagen nästa år. Jag är fullt övertygad om att då skall vi tillsammans med länsinvånarna städa bort den borgerliga majoriteten. Storstädningen börjar nu!

Arne Pettersson, Mora, yrkesverksam i socialt arbete under 60-talet. Tidigare förtroendevald i landstinget Dalarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy