Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Strejka för kvinnors och tjejers rättigheter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Om du känner samma sak som många av oss gör, gå till Stora torget på fredagar 15.00, ta med en egengjord skylt, skriv #kvinnostrejk och ”mitt krav” eller låna en skylt på plats." Det skriver signaturen "En arg tjej".

Bild: Julia Löfquist, Arkivbild

Annons

Du kanske har gått förbi Stora torget i Falun på fredagar vid 15.00 och funderat varför det står människor där?

Varje fredag står där ett gäng som kvinnostrejkar, som fått nog helt enkelt. Det är ett nationellt initiativ där människor över hela Sverige strejkar för att kvinnor och tjejers rättigheter ska tas på allvar.

Och jag förstår dem: Hur kan vi fortfarande leva i ett samhälle där en kvinna blir ifrågasatt när hon berättar om en våldtäkt? I ett samhälle där barn tvingas till umgänge med en våldsam förälder? I ett samhälle där kvinnors kroppar säljs och köps? Där kvinnor och barn behöver fly för sina liv för att det finns män som inte kan ta att hon inte längre vill leva med honom.

Annons

Annons

Jag vet att när jag könar våldet på det här viset så är ni många som sparkar bakut: män blir också utsatta! Absolut, det har jag inte förnekat, men utifrån den information vi har i dag så är kvinnor i större utsträckning utsatta för sexism, misogyni, sexuellt våld och våld i relationer, och det är där jag lägger mitt fokus.

Om du känner samma sak som många av oss gör, gå till Stora torget på fredagar 15.00, ta med en egengjord skylt, skriv #kvinnostrejk och ”mitt krav” eller låna en skylt på plats. Så står vi tillsammans i 15 minuter och fortsätter sätta ljuset på mäns våld mot kvinnor. Denna kamp som pågått i över 70 år och som aldrig kommer tystas. Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi göra skillnad!

En arg tjej

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy