Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
DEBATT: M och C i Falun säljer ut klimatet – till förmån för det växande näringslivet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det är även så att våra barn förväntar sig att den utbildning som vi ger i dag, ger förutsättningar för att leva och verka ett klimatneutralt liv nu och i framtiden." Det skriver S-politikerna Fredrik Persson och Tom Edoff i Falun.

Bild: TT

Annons

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde i Falun den 22 september antogs en verksamhetsplan och budget för 2022. Kommunfullmäktige hade sedan tidigare definierat 16 målområden, utifrån agenda 2030, som nämnderna i Falu kommun sedan får välja ibland för att fokusera sin verksamhet kring. Det står nämnderna helt fritt att välja hur många av dessa mål man ska fokusera på.

Annons

Det borgerliga minoritetsstyret valde att, med sköldskydd från tjänstemännen, lägga fram målen ”god utbildning för alla”, ”egen försörjning” och ”växande näringsliv” för nämnden.

Motiven till att man valde just dessa var att de kopplar bäst till den verksamhet som vi i nämnden bedriver och att övriga mål kopplar sämre.

Vi socialdemokrater är av en annan uppfattning.

Vi tycker att de tre målen som tagits upp är viktiga, vi i oppositionen (S, V och MP) la då ett tilläggsyrkande, märk väl att det är ett tillägg och inte borttagande av de andra målen. Vi har diskuterat att inom skolans verksamhet finns det många mål så det gör det givetvis svårare att prioritera, men just klimatet är en mycket viktigt förslag att lyfta. Vårt tilläggsyrkande var därför att lyfta in: ”Falu kommun tar sitt klimatansvar på allvar och prioriterar åtgärder mot klimatförändringarna”.

Annons

Det målet borde ligga högst upp på alla nämnders agenda, för utan ett klimat som går att leva i, finns inget liv på vår planet. Det är även så att våra barn förväntar sig att den utbildning som vi ger i dag, ger förutsättningar för att leva och verka ett klimatneutralt liv nu och i framtiden.

En argumentation som vi ofta hör från borgerligheten – detta är viktigare, så klimatet får vänta.

Björn Ljungqvist (M) och Elisabeth Root Eriksson (C) var dock av en annan uppfattning. De menade på att de mål vi vill lyfta in kopplar dåligt till skolans uppdrag och vi måste fokusera på få av målen, i stället för alla målen. En argumentation som vi ofta hör från borgerligheten – detta är viktigare, så klimatet får vänta.

Annons

Detta tycker vi tyder på att borgerligheten i nämnden saknar helt ambitioner för att förbättra skolverksamheten i Falu kommun. Låga ambitioner och svagt ledarskap är inte det som vår framtid behöver – vi behöver politiker som vill någonting och som är beredda att slåss för sin sak.

Vi behöver ett nytt ledarskap i Falu kommun.

Fredrik Persson (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Tom Edoff (S), ersättare i barn- och utbildningsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy