Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Ledamöterna i Sveriges riksdag är emot kärnvapen – men inte i praktisk handling

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Alla är emot kärnvapen. Men varken M, L, SD, C eller S är berett att skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud." Det skriver styrelsen i Falu FN-förening.

Bild: TT

Annons

Aukus är namn för ett militärt samarbete mellan Australien, Storbritannien och USA som tillkännagavs i september 2021. Det innebär att ubåtar drivna av kärnbränsle levereras från USA till Australien. De är också sannolikt färdiga för att laddas med kärnvapenbestyckade missiler och ska användas i Stilla havet. Därifrån går det att med precision träffa mål i Kina, Ryssland eller Korea eller vilka man definierar som fiender av samverkande parterna. Är det så man minskar spänningar i världen?

Upprustningen fortgår. Storbritannien utökar sin kärnvapenarsenal trots att de egentligen är bundna av avtal om att minska och avveckla. Det planeras för krig. Vissa ställen på jorden utplånas först. Överallt bor människor och djur som alla har rätt till liv på jorden. Med vilken rätt får människor förstöra och förgöra varandra?

Annons

Sveriges utrikespolitik går ut på att alliera oss med Västmakterna och försvarspakten Nato. Det nya regementet i Dalarna ska öva att lotsa Nato-trupper från Norge genom Sverige till hamnarna i öst, till exempel Gävle. Under de premisserna kan vi inte hylla att nya regementet etableras i vår region.

Annons

Varför inte vända på resonemanget och gå i bräschen för en fredskultur? Där dialog och samförstånd syftar till gemensam nedrustning. Börja med de för mänskligheten helt katastrofala kärnvapnen. De är färre än de har varit men mångdubbelt starkare än de bomber som USA fällde över Hiroshima och Nagasaki 1945. Det hände då och kan hända igen. Inom Nato pågår ett aktivt planeringsarbete för vilka mål som ska träffas av de kärnvapenbestyckade missilerna.

Varför inte vända på resonemanget och gå i bräschen för en fredskultur? Där dialog och samförstånd syftar till gemensam nedrustning.

Ett sätt är att Sverige fortsätter den fredstradition som bland annat letts av de socialdemokratiska kvinnorna i många årtionden. Utan dem hade även Sverige troligen innehaft kärnvapen.

Sverige är känt för alliansfrihet och dialog. Sverige medverkade till framtagande av FN:s konvention om kärnvapenförbud som 56 länder i dag ratificerat. Men Sveriges regering och riksdag vill inte, när det kommer till kritan, skriva under den av militärstrategisk hänsyn. Vi kräver att humanitärstrategisk hänsyn ska vara överordnad.

Annons

Inför valet till riksdagen nästa år: Kräv att få veta var nominerade ledamöter och riksdagspartier står i frågan. Alla är emot kärnvapen. Men varken M, L, SD, C eller S är berett att skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud.

För styrelsen i Falu FN-förening

Annons

Karin Alexanderson, ordförande

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy