Annons

Annons

Debatt
Liberalerna: ISK är ett sätt att förverkliga drömmar – det vill V stoppa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Vänsterpartiet vill straffbeskatta vanligt folks sparande (SVT 2/10). Rent konkret vill man sätta ett tak på en miljon kronor för investeringsparkonton, (ISK-konton). Sparande över den nivån ska beskattas med 30%.

ISK är den kanske enskilt största reformen för vanligt folks långsiktiga ekonomi, en sparform som låter vanligt folk skapa sina drömmar och ha en rimlig chans att förverkliga dessa. Eller möjlighet för våldsutsatta kvinnor att skaffa sig ett ”fuck off”-kapital. Eller bara ha en buffert om nåt i livet skulle gå på tok, vilket ju livet ibland har en otäck förmåga att göra. Liberalerna var pådrivande när ISK infördes 2012 och det är vi stolta över eftersom det ger vanligt folk ökad egenmakt och frihet över sin ekonomi. Detta vill V straffbeskatta.

Med en relativt sett hög kommunalskatt så är det inte en ökad uttaxering av vanligt folk som Borlänge främst behöver...

Annons

En miljon är inte växelpengar, särskilt inte som klumpsumma betraktat men om man istället räknar om det i ett månadssparande så blir det betydligt mer beskedliga belopp. Den som t ex börjar spara 500/månad från 25 års ålder och får 7% årlig avkastning kommer att få ihop en miljon flera år innan pension. För den som börjar spara tidigare och/eller sparar ett högre belopp (kanske till sina barn) kan det gå riktigt fort att nå den summan. Detta vill V skära stora skivor av.

Annons

Arkivfoto: Pavel Koubek

Borlänge har en arbetslöshet på 8,9% (aug-21). I mars i år fick 1274 bedömt arbetsföra personer försörjningsstöd. Av dessa var 790 helt arbetslösa. Kommunens AME/Vux bedöms göra ett litet överskott på 2 miljoner kronor för 2021 och kommunens driftbudget ser även den hyfsad ut. Med en relativt sett hög kommunalskatt så är det inte en ökad uttaxering av vanligt folk som Borlänge främst behöver, utan fler personer som faktiskt kommer i arbete och kan betala skatt.

Annons

Monica Lundin (L) kommunalråd i Borlänge.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

I stället för att stirra sig blind på hur många som har en miljon kronor på ett ISK-konto i dagsläget, så vill vi istället blicka framåt och skapa incitament så att ännu fler undersköterskor, truckförare, butikspersonal med flera kan ha den summan på banken, alldeles oavsett vad de vill använda pengarna till. Vanligt folk ska känna att det där extraskiftet, de där övertidstimmarna, den där kvällskursen verkligen lönar sig. Det gäller både när vi pratar om skatter på inkomst och när vi pratar om skatt på sparande. Sverige har höga skatter på alkohol och tobak för att minska konsumtionen av dessa varor. Vem tror att höga skatter på arbete och sparande får nån någon annan effekt?

Annons

Jerk Pros (L), ledamot gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, vice ordförande L Borlänge Foto: Arkiv

Liberalerna vill i stället skattebefria ISK-sparande helt upp till 300 000 kronor. Vi vill nämligen ge vanligt folk så mycket egenmakt och ekonomisk frihet det bara är möjligt. Vi vill att alla Borlängebor ska kunna spara ihop en miljon på banken utan straffskatt.

Annons

Borlänge ska vara möjligheternas kommun!

Jerk Pros (L), ledamot gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, vice ordförande L Borlänge

Monica Lundin (L), kommunalråd Borlänge

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy