Annons

Annons

Bråk om privat barnpsykiatri

Debatt
DEBATT: Den som sätter barnets bästa i första rummet skrotar ”Vårdval BUP”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Den enda region som har vårdval BUP är Kronoberg. Resultatet efter det är att de har längre köer än Dalarna och kraftigt ökade kostnader för skattebetalarna." Det skriver Maja Gilbert Westholm (V), Sebastian Karlberg (S), Elin Norén (S) och Abbe Ronsten (S).

Bild: Mats Olsson, Arkivbild, Eric Salomonsson

Annons

När det blågröna styret i Region Dalarna med mycket högt tonfall beklagar sig över att ett ärende skickats på återremiss är det värt att påminna om varför: De vill införa ett privatiserat vårdvalssystem för BUP, utan att över huvud taget fråga de som jobbar i verksamheterna, och utan att fundera över risker och konsekvenser.

De är så fast beslutna om att privatisering och vinster till vårdföretag är viktigt att de vill genomföra det, oavsett om det hjälper barn och unga eller inte.

Förslaget om vårdval för BUP var inte förankrat hos vare sig patientorganisationer, professionsförbund eller kommunerna. Hade man vågat inhämta yttranden från andra hade man tvingats uppmärksamma att riskerna med privatiseringen är mycket stora.

Det är nämligen inte barn och unga som tjänar på en privatisering av vården, det är privata vårdbolag som gör det. För att korta köerna till BUP behövs mer resurser. Fler psykologer, resurser som stärker tidiga insatser: samtals- och ungdomsmottagningar, elevhälsan. Styret är inte beredda att tillföra ett öre till verksamheten.

Annons

Annons

Ett svagt ledarskap som abdikerar från ansvar, är inte vad våra barn och unga behöver, utan här krävs det politiskt mod och riktiga insatser.

Om de blågröna tog av sig de ideologiska skygglapparna och vågade lära av andra, skulle de se att det finns regioner som lyckats bättre med att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa. Gävleborg och Skåne är goda exempel som över tid klarat att korta sina köer till BUP och ge vård i tid. Har dessa regioner vårdval? Nej.

Den enda region som har vårdval BUP är Kronoberg. Resultatet efter det är att de har längre köer än Dalarna och kraftigt ökade kostnader för skattebetalarna. Varför lära av regioner som misslyckats, i stället för att lära av de som lyckats?

Varför lära av regioner som misslyckats, i stället för att lära av de som lyckats?

S och V är av en annan åsikt än styret. Det är viktigt med demokratiska processer där vi kan få flera infallsvinklar och åsikter. Vi räds inte synpunkter från Dalarnas befolkning och vårdens anställda.

Samordningen mellan vårdens instanser för barn och unga behöver öka, se till att göra insatser för att bli en attraktivare arbetsgivare och att skapa en gemensam kontaktfunktion in så att de som är i behov av hjälp inte faller mellan stolarna. Vi är beredda att tillföra större resurser till vården. Det är riktiga politiska förslag som aktivt försöker lösa utmaningarna vi ser och det som invånarna efterfrågar.

Annons

Annons

Professionen inom BUP är av en liknande åsikt som oss. De skriver (debattartikel 4/10) att vården kommer bli dyrare, ojämlik, ineffektiv och drabba patienterna. Menar det blågröna styret att professionen har fel? Menar ni att deras kunskap om verksamheten inte är något mer värt?

Ta på ledartröjan och arbeta på allvar med de utmaningar som finns hos BUP. Skrota förslaget om privatisering och ta ansvar över verksamheten genom att ge de resurser som krävs för stark och jämlik vård.

Elin Norén (S)

Sebastian Karlberg (S)

Abbe Ronsten (S)

Maja Gilbert Westholm (V)

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy