Annons

Annons

Debatt
Debatt: Är det verkligen okej för en kommun att ta ut en dold skatt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet och Socialdemokraterna röstade igenom att kommunen ska ta ut cirka en miljon kronor i borgensavgift från kommunens helägda bolag, Älvdalens vatten och avfall AB.

Man slutar kanske inte förundras över hur den politiska gången i en kommun får gå till. En medborgare som gjort det som kommunen vill, anslutit sig till vatten och avloppskollektivet ska straffas med en extra ”skatt”. Det vad det som hände i Älvdalens kommun den 27 september.

Ärendet om att kommunen skulle få ta ut en extra borgensavgift från kommunens egna bolag Älvdalens vatten och avfall AB togs upp i kommunfullmäktige. Majoriteten som består av Centerpartiet och Socialdemokraterna tyckte att det var en bra idé till vår stora förvåning. Vi Moderater var starkt emot att en sådan avgift tas ut.

Eftersom kommunens VA-bolag inte är ett konkurrensutsatt företag utan ett monopolbolag så finns det ingenting som säger att man måste ta ut en sådan avgift. Hade det till exempel varit kommunens fastighetsbolag hade man där emot varit skyldiga att ta ut den avgiften, för att bolaget inte ska få en konkurrensfördel mot andra privata fastighetsbolag i kommunen.

Annons

Annons

Att ta ut den här typen av ej tvingande avgifter från ett kommunalt bolag som inte har något vinstsyfte, utan där huvudsyftet är att ge kommuninnevånarna den service de betalar för är ett självskadebeteende. Det gynnar ingen av de abonnenter som bor i kommunen. Det spär bara på kostnadsskillnaderna mellan de som har eget VA och de som inte har något annat val.

Våra grannkommuner Mora och Orsa har tagit bort denna avgift.

Vi Moderater i kommunen ser detta som ett förtäckt skatteuttag då avgiften går oavkortat ner i kommunkassan. Pengar som kan utnyttjas av alla men betalas enbart av de som är anslutna till Älvdalens vatten och avlopp AB.

Är det så att man ska ta ut onödiga avgifter på de som redan sliter för att få sin ekonomi att gå runt? De som redan har en hög vatten och avlopps avgift?

Vi är rädda att om det fortsätter så här, att kommunen tar ut onödiga avgifter för att täcka sina egna extravaganser så kommer VA-frågan i Älvdalens kommun att bli en klassfråga, om de som har råd och om de som måste flytta.

Carina Källström, Ordförande, Moderaterna Älvdalen Särna Idre. Mattias Olsson, Styrelseledamot, Moderaterna Älvdalen Särna Idre.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy