Annons

Annons

Debatt
DEBATT: S i Falun vill tvångskommunalisera förskola – i strid med gällande lagstiftning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"De tunga ideologerna i det 'nya' Socialdemokraterna har gjort en mycket skarp vänstersväng. Nu handlar det mera om ren socialism." Det skriver Björn Ljungqvist (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Bild: TT, Gustaf Hallin, Arkivbild

Annons

REPLIK: På debattartikeln ”Förskolan är ingen vara – Talento borde drivas av Falu kommun” den 30/9 av Berit Fredricsson (S) och Jonas Sallén Lennerthson (S).

I en debattartikel ondgör sig de socialdemokratiska toppnamnen Berit Fredricsson och Jonas Lennerthson över aktiebolag i välfärden. Utgångspunkten för resonemanget är att den populära förskolan Talento i Falun, som har grundats och drivits i privat regi i många år, har sålts till ett större företag.

Detta företag som blir ny så kallad ”huvudman” för verksamheten har granskats noga av skolförvaltningen på uppdrag av nämnden. De driver sedan tidigare 14 förskolor i andra kommuner och deras referenser från dessa kommuner är utmärkta.

Annons

Oppositionen under ledning av S ansåg vid nämndens sammanträde att vi inte skulle godkänna den nya huvudmannen utan föreslog i stället att vi i strid med gällande lagstiftning skulle försöka tvångskommunalisera förskolan. Som tur är ansåg en majoritet av nämnden att vi skulle undvika förlusterna i domstol och påföljande skadeståndsanspråk som ett sådant beslut skulle ha inneburit.

Annons

Den här diskussionen går bortom politisk retorik. De tunga ideologerna i det ”nya” Socialdemokraterna har gjort en mycket skarp vänstersväng. Nu handlar det mera om ren socialism. Alla ska helst vara anställda i offentlig sektor och vara avlönade med skattemedel. Storebror i form av en stark offentlig makt fattar besluten och vet vad som är bäst för medborgarna. Företag kan accepteras om de är ”ideella”, det vill säga icke vinstdrivande.

Historieböckerna svämmar över av exempel på samhällen som har prövat denna politiska modell och det slutar alltid med förtryck och ekonomisk katastrof. Det finns till och med aktuella exempel som Venezuela, som förstärker min poäng ytterligare.

I den politiska debatten ger sig vänsterblocket särskilt på stora aktiebolag. Vilken är fördelen med att vara stor? Storleken kan naturligtvis användas för att samordna verksamheter och inköp av det man behöver i syfte att få större handlingskraft och effektivitet för varje investerad krona. På ekonomspråk kallas det stordriftsfördel.

Annons

Den enkla sanningen är att välfärdsföretagen skapar vinstutrymme på grund av att de jämfört med offentlig sektor är mera effektivt organiserade.

Falu kommun, liksom många andra kommuner, är också en stor organisation. Vi skulle i mycket högre utsträckning kunna använda precis samma styrmodell för att få så mycket välfärd som möjligt för varje skattekrona. Den enkla sanningen är att välfärdsföretagen skapar vinstutrymme på grund av att de jämfört med offentlig sektor är mera effektivt organiserade.

Annons

Det finns kommuner som har högsta betyg i alla välfärdsmätningar och som dessutom har flera procentenheter lägre kommunalskatt än exempelvis Falun. Genomgående för dessa kommuner är att de har en strategi för hur de ska samarbeta med den privata sektorn mot gemensamma målsättningar. I de fall de driver verksamhet i egen regi är de effektiva.

Är det fult och omoraliskt? Själv tycker jag att det är att visa medborgarna respekt.

Björn Ljungqvist (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden Falu kommun

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy