Annons

Annons

krönika

Birger Nylén: Sångerskan Karin ville inte bedömas som endast Mora-Nisses dotter

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Karin Green. Foto: Birger Nylén

Annons

Karin Green spelade in sin första skiva när hon var 15 år, "Morakullans vals" och "Den gamla Moraklockan", en singel på skivbolaget Cupols klarblå vinyl. Hon presenterades samma år som "Fröken Mora-Nisse" när hon som Saxon Veckotidnings "Honnörsflicka" sjöng i Kungsträdgården, ackompanjerad av Leif Kronlunds orkester, inför en tusenhövdad publik och med Hagge Geigert som programledare.

Redan i barndomen var det sång som gällde för Karin. Musiker sågs inte som ett ”riktigt yrke”, så hon utbildade sig till socionom. Men musiken tog över.

– Jag ville satsa helhjärtat på musik, och efter utbildningen på Sämus i Göteborg bestämde jag mig. Det var omkring 1980. Jag ville bli bedömd utifrån mitt eget skapande, inte som "Mora-Nisses" dotter, så jag bytte efternamn till min mammas flicknamn Green. Den här tiden rann inspirationen till. Plötsligt kom massor av musik och texter om kärlek till mig, berättar Karin när vi träffas i hennes hem i Öna, ett stenkast från födelseorten Östnor.

Annons

Sina självutlämnande texter framför hon med sin varma altstämma, som faktiskt framträder redan i hennes första singel från 1965. Hon fick göra sin första skiva med egna låtar, en LP, 1982 på samma proggbolag som gav ut Nynningen och Nationalteatern.

Annons

– Tuffa grabbar och så jag med mina känsliga texter. Det var en jättespännande tid, skiner Karin.

Karin Green på Saxons förstasida.

Hon flyttade 1969 till Umeå och där väcktes hennes samhällsengagemang på vänsterkanten. Hon var medlem i FNL:s sånggrupp, och kassör i den lokala Grupp 8-avdelnngen. Hon har sitt samhällsengagemang kvar.

– Det är makt och pengar som styr. Vi behöver inse att vi är en enda jord. Men det finns modiga människor, Magda Gad, som rapporterar från Afghanistan till exempel. Jag tror att det kommer att bli bra i Afghanistan – och andra länder - till slut, men det kommer att ta lång tid.

Annons

Karin har mött flyktingar från olika länder, bland annat från Afghanistan, när hon jobbat på Språkintroduktion på Mora Gymnasium för nyanlända.

– Sång är ett utmärkt sätt att lära sig ett nytt språk. Jag hade cirka 140 elever. Ett par låtar som var populära var Nordmans "Vandraren" och Thomas Ledins "Sommaren är kort". Några axplock från hennes låtskrivarproduktion: 1982 kom Lp:n "Brinn". 1986 kom singeln "Så vacker Du är". "Älskade barn" från CD:n ”Liv”, som kom ut 2005, var en period den mest önskade låten på Radio Gävleborg.

Annons

Urklipp. Mora-Nisse med familj.

2008 gav hon ut ytterligare en CD med 12 nya spår "Mitt bultande hjärta." Förra året kom ”Kärlekens olika ansikten”. I början av 60-talet var det ont om kvinnliga förebilder, konstaterar Karin.

Annons

– Då bedömdes tjejer oftast efter utseende. Idag finns flera. Laleh till exempel. Hon är helt magisk, gör sin grej och struntar i vad andra tycker. Jag gillade Beatles, speciellt George Harrison på 60-talet. Min husgud är Stevie Wonder. Han står alltid upp för mänskliga rättigheter, Black Lives Matter till exempel.

Karin har en bred musikalisk erfarenhet både som solist och som ’doa’ i orkestrar. Under en tid var hon sångerska och keyboardspelare i dansbandet Thor-Erics, men hon slutade tvärt - och blev spårvagnsförare istället.

– Det blev lite för ensidig repertoar – det var dags att gå vidare. Men jag kom förstås tillbaka till musiken och det är jag väldigt tacksam för, för det är den största gåvan jag har fått i det här livet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy