Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insjön-Ål

Läsartext
PRO:are fick lära sig mer om sjö, kvarn och populär badplats i Insjön

PRO riks flaggade för en friluftsdag den 22 september och PRO Åhl Insjön hörsammade detta med en förmiddag vid badet i Helgbo.

Detta är en läsartext.

Intresserad publik.

Bild: Läsarbild

Annons

Ett 40-tal medlemmar nappade på inbjudan och en lång karavan av bilar tog sig till sjön där elden brann och kaffekannorna väntade.

Inbjuden var också Lars Erik Danielsson, mer känd som ”Knåpen”, som berättade om sjön och den lilla byn Helgbo där vattnet har haft stor betydelse. Under århundraden har skvaltkvarnar vattenhjul och en stånggång funnits i ån. En kvarn anlades där en generator installerades som levererade el till byn och malning i kvarnen pågick till år 1940. Tegelbruket som drevs 1916–1939 av Bäck Daniel, en mycket driftig person, fick sin el från egen kraftstation i Helgån-Hälgnäsån och ända fram till att bruket lades ner på 60-talet. "Knåpen" tog sedan med alla ner till sin fina gård med vackra hus rinnande vatten och där förövrigt kvarnen står idag.

Annons

Annons

Kvarnens plats idag.

Bild: Läsarbild

Sjön har tömts och rensats under årens lopp och badet fick en rejäl upprustning med hjälp av sponsorer och Leksands kommun 2016. Badet sköts nu av frivilliga krafter men kommunen klipper gräs och tömmer dassen. Ett mycket uppskattat bad med massor av besökare sommartid.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy