Annons

Annons

krönika

Mats Laggar
Mats Laggar: Anders återvänder till hembygden och spalterna som krönikör

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Profilen Anders Norin är Mora Tidnings nye krönikör.

Bild: Lars Dafgård

Annons

För en tid sedan berättade jag att Mora Tidning får en ny krönikör. Det handlade om en person som många av er redan känner. Inte minst alla som håller på MIK.

Nu kan det avslöjas.

Ny krönikör blir Anders Norin. Född och uppväxt i Mora. I praktiken, på ett sätt, född rakt in i Mora IK. Pappa är ju ingen mindre än MIK-legendaren Nisse Norin.

Anders har förutom den lokala förankringen även en lång, stark och gedigen koppling till denna tidning.

1979 rekryterades han till tidningen, som 13 åring! Detta av MT:s dåvarande tidningschef Lars-Erik Klockar. Också han en legendar.

Anders blev inhoppare och radskrivare i tidningen. Han visade tydligen "framfötterna" och gick från klarhet till klarhet – vilket resulterade i allt större förtroenden och allt större arbetsuppgifter.

Efter några år, 1987, när Anders var mer etablerad i yrket gick flyttlasset från Mora till Borlänge, där Anders fått ett fast jobb på Borlänge Tidnings sportredaktion. Där träffade han sin fru och fick så småningom två barn, som idag är vuxna. Några år senare rekryterades han till Dalarnas Tidningars stora sportredaktion i Falun. Även där gjorde han bra ifrån sig, påstår de kolleger jag pratat med.

Annons

Annons

Det ena gav det andra - och 2001 blev Anders till slut sportchef för Dalarnas Tidningar, med titlarna NLT, SDT, BT, FK och MT. En chefsbefattning han hade fram till 2006, då han växlade om till allmänna redaktionen i Falun för att bli granskande kommunreporter.

Tio år senare, 2016, var Anders en av dem som självmant lämnade Dalarnas Tidningar, detta efter några tuffa år av neddragningar som drabbade branschen. Han lockades över till Falu kommuns kommunikationsavdelning, där han jobbar än i dag.

Suget efter journalistiken och tidningsspalterna har dock aldrig falnat. Tvärt om. Inte minst nu när dalatidningarna åter vädrar morgonluft och satsar lokalt med Bonnier som ny stark ägare.

Anders har en genuin stark känsla för det lokala och för sin hembygd - och inte minst starka känslor för hockeylaget Mora IK. Varje säsong under de senaste tio-femton åren, förutom corona-säsongen, har Anders åkt från hemmet i Falun till Mora för att vara på plats när MIK spelar sina hemmamatcher i klassiska Smidjegrav. Det handlar om 26 hemmamatcher per säsong, eller 450 mil i bilen tur och retur från Falun till till Mora.

Känslan och engagemanget för bygden är med andra ord grundmurat. Så när jag frågade Anders om han ville bli krönikör för MT var han inte svårövertalad.

Annons

Därför kan jag nu med stor glädje välkomna Anders tillbaka till spalterna i tidningen. Jag vet att han är mycket inspirerad. Den första krönikan ligger redan klar. Den kommer publiceras inom kort.

Annons

Cirkeln är sluten. 42 år efter debuten på MT är Anders åter.

Bild: Lars Dafgård

Bild: Lars Dafgård

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy