Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Är kampen mot kärnvapen inte längre viktig för Centerpartiet?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

I helgen håller Centerpartiet riksstämma. Men inför FN:s dag för avskaffandet av kärnvapen den 26 september undrar vi vad har hänt med partiets röst för fred och nedrustning?

För några år sedan var Centerpartiet positivt inställt till att kärnvapen skulle förbjudas genom en konvention och menade att ett ökat internationellt tryck krävs på de länder som har massförstörelsevapnen – särskilt i en tid då kärnvapenarsenaler förnyas. Men efter beslutet om att stödja ett svenskt medlemskap i Nato har partiets linje förändrats och engagemanget för nedrustning drastiskt försvagats. Är Centerpartiets historiska röst mot kärnvapen ett minne blott?

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. Foto: Mimika Kirgios

Annons

Annons

Samtidigt är partiets väljare fortfarande tydliga. I en Sifo-undersökning från hösten 2019 genomförd av Olof Palmes Internationella Center säger 78 procent av partiets väljare att Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention. Tidigare genomförda undersökningar visar samma mönster: centerpartisters motstånd mot kärnvapen är starkt. Det norska Senterpartiet samt liberala Venstre har tagit ställning för FN-konventionen och ser inga juridiska hinder för Norge att gå med, trots att landet är medlem i Nato.

Bild: TT

Karin Söder arbetade aktivt för nedrustning både under sin tid som partiledare och senare. Tillsammans med bland andra Hans Blix skrev hon år 2010: ”Vetenskapen har för första gången försett mänskligheten med medel till självförstörelse. Frågan är nu om vi har den kollektiva viljan och förmågan att stiga ut ur tillintetgörelsens skugga och förvandla visionen om en värld fri från kärnvapen till verklighet.”

Åsa Lindström, akutläkare och ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen. Foto: Svenska Läkare mot Kärnvapen

Annons

Kärnvapen är ett massförstörelsevapen skapat för att utplåna städer och döda miljontals oskyldiga människor. I en värld där hot om massförstörelse tillåts fortsätta är FN:s konvention om förbud mot kärnvapen som trädde i kraft tidigare i år en av få ljuspunkter. Konventionen är skapad för att stärka normen mot kärnvapen utifrån humanitär rätt och med hänsyn till kärnvapnens katastrofala konsekvenser för människor, miljö och klimat.

Annons

I arbetet mot kärnvapen behövs alla. Idag uppmanar vi centerpartistiska medlemmar att höja rösten för nedrustning och driva på för att ert parti återigen tar ställning och kräver att Sverige ska gå med i FN:s kärnvapenförbud.

Massförstörelsevapen ska bli en del av vår historia, inte ett fortsatt hot mot vår framtid.

Åsa Lindström, akutläkare och ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy