Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Centern har fel om POSK och kyrkovalet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att POSK skulle vara en enfråge-grupp stämmer inte." Det skriver Anne-Marie Åberg, Ola Bergeå, Maud Pettersson och Anders Brunnstedt. Foto: Claes Söderberg/Arkiv

Bild: Filip Gustafsson Högman

Annons

REPLIK: På debattartikeln ”Rösta på ett politiskt parti i kyrkovalet” den 13/9 av centerpartisterna Daniel Drugge, Anders Ors, Fredrik Adolphson och Birgitta Lundqvist.

Att Svenska kyrkan är en öppen och demokratisk folkkyrka är inte uppe för omförhandling! Vare sig från Centerpartiet eller POSK.

Frågan om partipolitik i kyrkan skymmer andra viktiga frågeställningar inför kyrkovalet för C. Kyrkor världen över klarar av att vara demokratiska, fatta beslut i ekonomi- och förvaltarskapsfrågor och dessutom utveckla liturgiska och diakonala uttryck helt utan partipolitisk inblandning. Det borde också fungera i Svenska kyrkan.

Annons

I debattartikeln den 13/9 sägs att POSK ”framför som i stort sett enda argument att politiska partier inte hör hemma i kyrkan”. Att POSK skulle vara en enfråge-grupp stämmer inte.

Annons

POSK har lagt ned ett omfattande arbete med ”Vision och program för mandatperioden 2022-2025” med stort deltagande av lokala grupper och stiftsföreningar. Dessa har i sin tur tagit fram program för sina sammanhang. Programmen som gäller Falu pastorat, Västerås stift och nationell nivå finns på vår webbplats. Påståendet att väljarna inte kan veta vad de får med en röst på POSK är därmed ogiltigt.

I debattartikeln sägs: ”Att angripa någon enbart på grund av partitillhörighet och att man utnyttjar sin rätt att delta i val är inte ett argument värdigt en demokrati”. Det håller vi självklart med om. Det ligger nära till hands att debattartikeln tillskriver POSK tillvägagångssättet med angrepp på grund av partipolitisk tillhörighet och det gör oss förvånade och bedrövade.

Vi är många i POSK som är aktiva i allmänpolitiska partier men för vårt engagemang som förtroendevalda i Svenska kyrkan har vi valt POSK.

Företrädarna för C underkänner med sin debattartikel Svenska kyrkans värdegrund.

Företrädarna för C underkänner med sin debattartikel Svenska kyrkans värdegrund. Vi har tagit den som utgångspunkt i vårt arbete som förtroendevalda. Den inleds så här: ”Svenska kyrkans värdegrund definierar kyrkans grundläggande värden och värderingar, som vi vill utgå ifrån i både handling och ord. Svenska kyrkan strävar efter varje människas lika värde, arbete för fred, försoning, rättvisa och hållbarhet i harmoni med värdegrunden”.

Annons

Annons

I arbetet som förtroendevalda är vår erfarenhet att det görs i god och konstruktiv dialog. Vi ska bidra till det i de uppdrag som anförtros oss. En demokratisk uppbyggnad tillhör kyrkans identitet och grundas på vår tro att Gud kallar oss till uppdrag och uppgifter i kyrkan.

I Falun vill vi bland annat verka för:

► Utveckla och fördjupa gudstjänstlivet.

► Främja frivilligt medarbetarskap och ansvarstagande.

► Ge barn och unga tydliga roller i församlingarna.

► Utveckla stödet till människor i isolering, utsatthet och utanförskap.

► Hållbarhet i utnyttjandet av jorden resurser.

► Anslå medel till internationella hjälpinsatser.

Gör ett gott val – lägg din röst på POSK!

Anne-Marie Åberg

Ola Bergeå

Maud Pettersson

Anders Brunnstedt,

Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan i Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy