Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Rösta på ett politiskt parti i kyrkovalet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Genom politiska partier blir det lätt för väljarna att veta vad de står för eftersom deras värderingar är kända." Det skriver centerpartisterna Daniel Drugge, Anders Ors, Fredrik Adolphson och Birgitta Lundqvist.

Bild: Mikael Eriksson

Annons

Kyrkovalet närmar sig. Alternativet POSK är engagerade och framför som i stort sett enda argument att politiska partier inte hör hemma i kyrkan.

Ju mer vi funderar över detta desto mer problematiskt tycker vi det är. Att angripa någon enbart på grund av partitillhörighet och att man utnyttjar sin rätt att delta i val är inte ett argument värdigt en demokrati.

Nu tror vi ju inte att POSK vill införa diktatur men frågan vi ställer oss är vad man vill göra med vår kyrka, efter att de politiska partierna är borta. Vill man inte ha partier i kyrkan måste man först göra om valsystemet. Det kan vara rimligt, i och för sig. Men om man vill att kyrkan ska fortsätta vara en öppen folkkyrka, som nu, handlar det också om värderingar och värderingar kommer tydligt och transparent till uttryck genom politiska partier. Man vet vad man får och kan göra ett genomtänkt val.

Annons

Annons

Det kan vara värt att påminna sig om att om det inte funnits förtroendevalda politiker i kyrkan så hade det heller inte funnits, eller så hade det tagit längre tid, kvinnliga präster och homosexuella hade inte fått vigas. Det är den den typ av värdegrundande och demokratiska problem som andra samfund haft och till viss del fortfarande har.

Svenska kyrkan har valt att behålla det demokratiska styrelseskicket även efter att den skildes från staten, eftersom man ville fortsätta att vara en öppen kyrka. Det är ett arv och förtroende att förvalta och med det följer ett ansvar. Ett ansvar för vilka värderingar vi vill ha i samhället, ett ansvar för gamla värdefulla byggnader och ett ansvar för konst och musik.

De som kallar sig opolitiska fattar också politiska beslut. Skillnaden är att de inte har någon gemensam värdegrund (tro är inte en gemensam värdegrund, den är högst individuell) vilket ofta gör dem oförutsägbara då det i grund och botten kokar ner till varje persons intressen.

De som kallar sig opolitiska fattar också politiska beslut. Skillnaden är att de inte har någon gemensam värdegrund (tro är inte en gemensam värdegrund, den är högst individuell) vilket ofta gör dem oförutsägbara då det i grund och botten kokar ner till varje persons intressen. Genom politiska partier blir det lätt för väljarna att veta vad de står för eftersom deras värderingar är kända.

Annons

Annons

Vill man behålla den värdegrundande och till det yttre sekulära strukturen av folkkyrka, en kyrka med närvaro i samhället som exempelvis skolavslutningar bör man inte rösta på det alternativ som vill ta bort den folkliga förankringen. Vi skulle inte uppmärksamma livets högtider eller mer sorgliga tillfällen i en snävare kyrka, eller i en kyrka som på olika sätt la sig i människors tro eller begränsade människors vilja och möjlighet att delta i den utifrån kön, sexuell läggning, ursprung eller värderingar.

Därför hoppas vi att du som är medlem i Svenska kyrkan använder din röst. Själva tänker vi rösta på ett politiskt parti så vi vet vad vi får. Vi anser att Centerpartiet har bra värderingar och tänker därför rösta så.

Daniel Drugge (C)

Anders Ors (C)

Fredrik Adolphson (C)

Birgitta Lundqvist (C)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy