Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Den öppna folkkyrkan ska vara nära dig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Svenska kyrkan ska inte styras uppifrån, utan det är vi tillhöriga som utifrån vår lokala förankring ska påverka hur kyrkan styrs och utvecklas." Det skriver centerpartisterna Anna Hed (bilden) och Ulrika Pettersson.

Bild: TT, Stefan Rämgård-Östlund, Arkivbild

Annons

Den 19 september är det kyrkoval och det är många frågor som lyfts just nu. Det finns röster som är kritiska till att politiska partier ställer upp i kyrkovalet. För Centerpartiet är det självklart att vara med och för oss centerpartister är det viktigt att Svenska kyrkan har en stark förankring i varje bygd.

Svenska kyrkan ska inte styras uppifrån, utan det är vi tillhöriga som utifrån vår lokala förankring ska påverka hur kyrkan styrs och utvecklas. Det är så det fungerar i Centerpartiet, det är vi gräsrötter som tillsammans skapar vår gröna politik.

För oss är det viktigt att kyrkan är öppen och att alla känner sig välkomna. I dagens alltmer hårda samhällsklimat så behövs en välkomnande plats där dörren är öppen för alla.

Kyrkan ska också vara lokalt förankrad och samverka med goda krafter i vår bygd. Tillsammans kan vi växla upp varandras resurser och bidra till breda insatser som verkligen behövs i dag. Vi måste våga vara kyrka även utanför kyrkans väggar, för då kan vi nå fram till fler.

Annons

Annons

För dem som är utsatta och behöver stöd kan vi tillsammans göra stor skillnad. I pandemins spår har tyvärr våld i nära relation ökat, och landets kvinnojourer behöver extra stöd just nu. Att vara samhällsaktör har därför fått ökad betydelse.

Med ett rikt församlings- och gudstjänstliv kan vi tilltala många och skapa kontaktytor som bygger gemenskap. De musikaliska upplevelserna berikar och därför måste kör- och musiklivet prioriteras högt. Den öppna folkkyrkan ska vara en trygg och stadig hamn vid glädje, men också vid kris och katastrof.

Den öppna folkkyrkan ska vara en trygg och stadig hamn vid glädje, men också vid kris och katastrof.

Svenska kyrkan har en viktig roll som ansvarsfull aktör när det gäller miljömässig omställning och ansvar för kommande generationer. Detta kan göras i våra trädgårdar och på våra kyrkogårdar där vi måste ställa om till en mer hållbar skötsel där pollinerare trivs och där det finns mer perenna växter. Att handla och servera när- och lokalproducerade livsmedel och produkter bidrar till en positiv utveckling i lokalsamhället.

Fossila utsläpp från uppvärmning, fordon och redskap måste minskas. Vi behöver därför lägga mer fokus på hållbar skötsel och förvaltning. Svenska kyrkan ska vara en god ambassadör och vägledande för andra.

Annons

En annan hållbarhetsfråga är att vara en ansvarsfull arbetsgivare med god arbetsmiljö. Verksamheten ska präglas av helhetsperspektiv, delaktighet och gemenskap. Våra solidariska och grundläggande värderingar om alla människors lika värde behöver lyftas och stärkas, så att vi tillsammans kan möta framtiden med en positiv framtidstro.

Annons

Anna Hed (C), Mora

Ulrika Pettersson (C), Västerås

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy