Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Han var en uppskattad skolledare – minnesord över Harry ”Lappen” Persson

Vännen och skolledarkollegan Harry Persson, Falun, har avlidit i en ålder av 91 år. Närmast sörjande är dotter Helena och sonen Hans med familjer.

Harry föddes i byn Solberg, granne till den större fjällbyn Borgafjäll i sydligaste Lappland. Han var den fjärde i ordningen av från början nio barn. På grund av barnadödlighet blev de sju pojkar som växte upp.

Under skoltiden var Harry inackorderad, som vanligt var när man inte bodde på skolorten. Hans lärare var imponerad av Harrys lätthet för studier och gav föräldrarna rådet att låta honom läsa vidare.

Annons

Annons

Då föräldrarna inte hade den ekonomiska möjligheten hjälpte läraren dem att annonsera i en veckotidning med spridning över hela landet, kanske Hemmets journal. Annonsen ledde till att Harry, 14 år gammal, hamnade i Falun hos tant Lydia, som var ensamstående med god ekonomi och stort hus.

Tant Lydia fick i samförstånd med familjen i Lappland tillåtelse att adoptera Harry. Hon blev hans stöd och bekostade hans studier till real-studentexamen och folkskollärarexamen.

Efter sin utbildning arbetade Harry som lärare på mellanstadiet. Efter några år påbörjade han sin karriär som skolledare på Södra skolan, där också Kvarnbergsskolan och Främbyskolan ingick. Omorganisationer inom rektorsområden ledde till att Harry tillsammans med Gösta Ernström fick Östra skolan i sitt område istället för Främbyskolan. Så småningom återkom dock Harry till sitt första skolområde, men då med Västra skolan som bas.

Han avgick med pension från Västra skolan i samband med ytterligare en omorganisation. Han var en uppskattad skolledare med fasta principer och tydligt ledarskap.

Fritiden ägnade ” Lappen” som Harry kallades, sin tid åt idrott. Han var en duktig löpare på längre distanser, blev också uttagen till Landslagsläger för juniorer. Harry blev en stor supporter till Falu BS, främst bandy. Han var också en duktig dansör, vi damer minns hans eminenta framfart på dansgolvet.

Annons

I Falun möte han kärleken i en faluflicka. Efter studietiden gifte han sig år 1957 med ”Meta” f. Weilander. När han avled var han änkeman.

Annons

Harry deltog i pensionerade skolledares regelbundna och gemytliga luncher.

Vi alla minns vår Harry med värme och tacksamhet.

För Årsrika skolledare i Falun

Birgitta Lindqvist

Barbro Plantin

Hans Thors

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy