Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Dela in skolklasser efter mognad istället för ålder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att låta kunskaps- och mognadsnivå bestämma årskurstillhörighet vore lämpligare än att låta ålder avgöra menar Ny framtid.

Bild: Arkivbild

Annons

Ett förslag: Inför mognads- och kunskapsindelade klasser i Borlänges skolor!

Vi i Ny framtid tror att det är dags att sätta elevernas behov i centrum. I dagens skola slås många barn ut, mår dåligt och stannar hemma när alla elever utan hänsyn till förmåga trycks in i samma grupper. Därför behöver gruppindelning och pedagogiskt upplägg förändras. Elevgrupperna behöver delas in efter mognads- och kunskapsnivå, inte efter ålder. Detta för att den så kallade inkluderingsteorin som lett till att barn exkluderas, upphör omgående.

Vi tror att en mer homogen elevgrupp kommer att minska sjukskrivning och utmattning hos lärare, som idag ställs inför ohanterliga klassrumssituationer. Elevernas kunskapsnivå och begåvning bör vägleda undervisningens metodik inom varje ämne, så att lärarna ges de bästa förutsättningar att undervisa och eleverna att lära. Här behöver vissa barn stimuleras mer och vissa barn ges mer tid, detta kan vara olika inom olika ämnen. Utbildade lärare kan dela in nya grupper som inte ska vara statiska.

Annons

Annons

När folkskolan infördes i Sverige år 1842, fanns det ingen klassindelning. Den vanligaste förekommande modellen var att flera åldrar gick i samma klassrum, med en lärare. Det är alltså inget nytt påfund att barn av olika åldrar med en eller flera gemensamma lärare undervisas i ett och samma klassrum.

I klasser som är åldersintegrerade är elevperspektivet lättare att hålla. Fokuset på elevens ålder är mindre utan här fokuserar man mer på vilken nivå elevens kunskaper ligger på. Om hen ligger på treans nivå i matte kan hen alltså vara med på den genomgången. Det spelar ingen roll vilken ålder hen har.

Vi i Ny framtid tycker att det är hög tid att Borlänge sätter kunskap och mognadsnivå före elevernas ålder så att varje elev får möjlighet att nå så långt som just den kan nå.

Bo Bjurman/partiet Ny framtid

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy