Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Han var en av medlemmarna i ikoniska Jailbird Singers – minnesord över Tore ”Masen” Eliasson

Tore ”Masen” Georg Eliasson har somnat in i en ålder av 83 år. Han var den sista levande medlemmen i den ikoniska gruppen Jailbird Singers, som förutom Tore Eliasson bestod av Tony Granqvist och Karl-Åke "Korpen" Johnson. Tore var född i Dalarna och på senare år boende i Nyhammar.

Tore ”Masen” Georg Eliasson har somnat in i en ålder av 83 år. Han var en av medlemmarna i gruppen Jailbird Singers. Foto: Peter Ohlsson/arkiv

Annons

För de flesta är Tore nog okänd. Men säg ”Där Björkarna Susa” eller ”Jailbird Singers” så får många något varmt i blicken och minns sagan om tre kåkfarare på Långholmen som med sina rappa arrangemang och sköna stämsång tog landet med storm i mitten på 60-talet.

Deras korta tid i rampljuset gav människor minnen för livet.

Tore växte upp i Dalarna, i en kringflackande familj. 15 skolor på sju läsår säger kanske det mesta. Ständigt nya boplatser, aldrig tid att söka vänner, och moderns död i Tores tidiga tonår blev ett illa riktat startskott för ett rastlöst, rotlöst liv. Bilstölder och småbrott ledde till ungdomsfängelse, vidare till grövre brott där en kassaskåpssprängarturné 1962 gav två år på Långholmen.

Annons

Men där vänder plötsligt livet. Tony Granqvist, en kompis från ungdomsfängelset Roxtuna, sitter samtidigt. Tillsammans med en tredje laglös, Karl-Åke ”Korpen” Johnson, satsar de på musiken. Tony arrangerar och de övar och övar och övar i nästan två år. Ryktet börjar gå om de musikaliska killarna på ”Holmen” och en dag våren 1964 står den legendariske musikproducenten Anders Burman där för att lyssna.

Annons

Det blir kontrakt på stående fot. Killarna beviljas fångtransport till Metronomes skivstudio där man, utan en enda omtagning, spelar in deras låtar. Jailbird Singers är födda och succén är omedelbar. De hamnar på Svensktoppen och väl frisläppta startar turné land och rike runt.

Ödet ska dock grina gruppen i ansiktet. Tony har länge klagat på smärtor i underlivet, en fängelseläkare negligerar honom, cancern blir obotlig och plötsligt finns inget Jailbird Singers.

För Tore och Korpen blir det återgång till tidigare verksamhet, en tillvaro som Korpen aldrig förmår lämna, men som Tore efter några voltor tar sig ur.

Tillbaka i Dalarna bildar han bandet Jailbirds som ger försörjning in i sjuttiotalet, då Tore går på folkhögskola och träffar Gun, som blir hans livskamrat.

För oss som femtio år efter den korta sagan fick möjlighet att göra en SVT-dokumentär om Jailbird Singers var det en ynnest att få möta och höra Tore berätta på ett alltid lika osminkat och dråpligt sätt om sitt liv. Hela tiden utan omsvep eller försök att försköna.

Jailbird Singers blev ikoner för många inom musikstilar som rockabilly, bluegras, hillbilly och country. Och Tore blev en epoks sista vittne.

Men den härliga basstämman och den ljuvliga musiken lever kvar.

Den får vi trösta oss med…

Börge Jansson

Peter Schildt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy