Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

En faluprofil har gått ur tiden – minnesord över Karin Michols

Orsabördiga rektor Karin Michols har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast sörjande är syskonbarn och deras familjer.

Tomrummet efter henne och hennes gärning under ett långt liv är mycket stort. Vi kollegor i Faluns olika skolformer vet att hennes insats – inte minst för kvinnliga lärare och skolledare – var utöver det vanliga.

Dalarnas kvinnohistoriska förening har kartlagt Karin Michols gedigna karriär från att på 60-talet vara den första kvinnliga skolledaren i Värmland och den första kvinnliga skolledaren i Falun.

Annons

Annons

Under årens lopp var hon studierektor/rektor i olika skolformer. Hon avslutade sitt yrkesliv på Lugnetgymnasiet i Falun. Hon var rektor med stort R, en rektor med pondus.

Karin Mickols var drivande i fackliga frågor och blev den första kvinnliga ordföranden för Skolledarförbundet i Falun och senare Dalarna. Omvittnat är hennes diplomati och kloka beslut i fackliga förhandlingar. Hon värnade om skolledarnas betydelse för elever, för lärare och för skolpolitiker.

Karin Michols fick förmånen att vara aktiv pensionär i många år. Hon blev den naturliga ledaren i många föreningar, bland annat Senioruniversitetet, SPF, Soroptimisterna och Mariorna.

För att vi pensionerade skolledare inte skulle förlora kontakten med varandra och skolvärlden samlade hon oss till regelbundna och gemytliga luncher.

Internationella frågor intresserade henne och hon deltog i många resor, till exempel till Afrika och USA. Hon hade ett varmt hjärta och hjälpte många i det tysta.

En kvinna med stor integritet kombinerad med intelligens och humor var Karin Michols.

Ett speciellt kännetecken hade Karin Mickols: Handväskan!

Vi minns vår Karin med värme och tacksamhet.

För Årsrika skolledare

Hermine von Schéele

Bo Hellman

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy