Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaNybyggarna

Helena Nyman
Helena Nyman: Nybyggarna är de som vågar tänka nytt – nu berättar vi deras historier

Dagens nybyggare är fjärran från Karl Oskar och Kristina och deras mödosamma färd från svälten i hemlandet till det nya livet i Stillwater.

Ändå finns det något som förenar amerikafararna i Wilhelm Mobergs mäktiga epos med hur vi lever i Sverige i dag.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Längtan och strävan och drömmarna lever naturligtvis vidare. De har inte försvunnit för att vi inte längre behöver plöja en stenåker med träplog och blicka västerut. Har bara fått en annan karaktär.

I dag startar vi serien "Nybyggarna". Det är just precis som det låter. Vi berättar om de som tar steget, som vågar och gör något nytt eller annorlunda.

Först ut är paret Caroline Strand och Erik Berglund som bor i en stor gammal vårdcentral i Mockfjärd – som har nio toaletter!

– Det luktade liksom vårdcentral här. Men vi har lyckats få det till ett hem, och det har varit fantastiskt att komma tillbaka till Mockfjärd, säger Erik.

Annons

Annons

Caroline Strand går omkring i den gamla vårdcentralen som nu är hennes och Erik Berglunds bostad.

Bild: Lars Dafgård

Naturligt förknippar vi det först och främst med hus, byggnader och fastigheter.

Att förvandla ett gammalt ruckel till det perfekta drömhemmet. Att lägga tusentals timmar på att timra en egen stuga på uppe berget. Att vara orädd och innovativ och inte bry sig om husets begränsningar när det slitna betonggaraget blev ett vackert orangeri med dignande vindruvsklasar i taket.

De här drivna människor gör så mycket intressant och spännande och säger mycket om vår samtid. Hur vi väljer att leva och bo i dag. Det är de vi vill berätta om.

Nybyggare är också de som bygger på ett annat plan – som bygger relationer eller gör intressanta livsval

"Nybyggarna" kan också ses i ett mer abstrakt perspektiv. Bygger gör vi på många olika sätt varje sig det handlar om relationer, livsval eller en medveten och kanske något udda livsstil.

Att välja det lilla brukssamhället med igenbommad affär och mack framför Stockholm med nattöppet Seveneleven är att göra ett medvetet val – kanske inte till det mest bekväma – men rofyllda?

Eller den nybildade barnfamiljen som flyttar in i föräldrahemmet, lägger kärlek på släktgården som tidigare generationer lämnat spår i, istället för att investera i en nybyggd trea.

Annons

Eller de som vill vara självförsörjande och odlar eget. Det är mer inne än någonsin och det är inte längre entusiaster i proggiga 70-talsmjukisbyxor som äter frukt och grönt från den egna trädgården.

Annons

Det finns många oberättade historier. Nu vill vi ha din hjälp att få fatt i dem

Vad som driver människor till förändring, till att förverkliga sina drömmar är oerhört intressant, tycker jag. Jag vet att det finns många oberättade historier där ute. Vi behöver bara få fatt i dem.

Alla har något att dela med sig om. Har du något du tror kan intressera oss, eller känner du någon som passar in i den här beskrivningen och som är värd att skriva om? Kontakta oss på tidningen på tips@dt.se.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy