Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Han blev en av Sveriges bästa tävlingsseglare – minnesord över Håkan Kellner

Den mångsidige seglaren Håkan Kellner, Falun, har efter en stroke, vid 83 års ålder, hastigt lämnat oss. Han sörjs närmast av sin hustru Marie samt sönerna Staffan och Robert med familjer.

Håkan Kellner blev 83 år.

Bild: Foto: Privat

Annons

Håkan kom att redan från barnsben intressera sig för segling och för sjön. Han kunde redan som 10 åring alla seglingstermer och blev snabbt en duktig seglare med familjens stjärnbåt. Som 13 åring var han den stora seglingsförebilden för de yngre juniorerna i Gefle SS som seglade på Yttre Fjärden i Gävle. Flytvästar fanns inte men vi hade våra korkbälten tryggt stuvade i förpiken så att de inte skulle vara i vägen. Bättre lärare gick ej att få och Håkans egen karriär inom segling höll sedan i sig hela livet. Han blev en av Sveriges bästa tävlingsseglare och seglade med framgång i många olika klasser där VM-silver 1964 i den olympiska enmansklassen Finnjolle var höjdpunkten. EM-silver i Soling och VM guld i Shark var heller inga dåliga meriter. När han blivit äldre seglade han i klassen 2.4mR och tävlade ända tills fyllda 82.

Annons

Annons

När OS 1968 skulle gå i Mexico ville Håkan vara med i kölbåtsklassen 5.5R. Han beställde en ritning från Britton Chance Jr i USA och tillsammans med sin bror och Jan Gustafsson på Rosättra båtvarv, en utomordentligt duktig båtbyggare, byggdes en fin båt i Honduras Mahogny. Uttagningarna blev en jämn kamp men till slut fick Håkan med sin besättning ge sig. Svenskarna, som åkte, tog ett överlägset OS Guld, så marginalen till en stor succé för Håkan kunde knappast varit mindre. Efter 40 år köptes 5.5:an tillbaka, rustades upp och besättningen gjorde comeback i VM 2009 och ytterligare 4 VM.

Förutom tävlingsseglande var Håkan med och ritade Linjett 30. Han byggde en egen Linjett 30, en Linjett 32 och slutligen en Linjett 33 som han seglade med varje sommar.

Efter studentexamen i Gävle utbildade han sig till Civilingenjör i Väg och Vatten på Chalmers i Göteborg.

Han var ordförande i Runns SS och såg bland annat till att Riksmästerskapet i 2.4mR genomfördes i Falun och arrangerade VM vid två tillfällen för Gefle SS. I 2.4mR klassen var han mätningsman, drev arbetet med att skapa de klassregler som används idag och var ordförande i Internationella förbundets tekniska kommitté.

För oss, som hade förmånen att umgås med Håkan mer eller mindre hela livet, så hade han en karaktär som gjorde att vi alltid såg fram emot våra möten. Håkan brusade aldrig upp utan i stället analyserade han klokt uppkomna situationer och löste frågorna så att alla blev nöjda.

Rickard Kellner, bror

Arne Åkerson, barndomsvän och seglarvän

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy