Annons

Annons

Spontancruising i Rättvik

Debatt
DEBATT: Dalarnas polischef efter vecka 31 i Rättvik: Nu räcker det!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi vill inte skjutsa fler våldtagna unga kvinnor till sjukhus. Vi vill inte se fler utslagna tänder på unga män. Vi vill inte se kraftigt berusade 14-åringar och vi vill inte se ångesten i unga människors ögon", skriver Peter Karlsson angående vecka 31 i Rättvik.

Bild: Privat, Adam Karls Johansson

Annons

Vecka 31 i Rättvik – nu räcker det.

Det fanns inget planerat arrangemang, ingen konsert, inget uppträdande, ingen offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Det fanns inga arrangörer till någonting och ansvaret för vad som utspelades i Rättviks centrala delar under vecka 31 är det få som vill bära på sina axlar. Det skulle bara vara en vanlig sommarvecka i hjärtat av Dalarna.

Polisområde Dalarna summerar ändå omkring 5000 direktförverkanden av alkohol (där polis helt enkelt häller ut alkohol för minderåriga samt för de som i övrigt bryter mot lokala ordningsföreskrifter och alkohollagen) tillsammans med ett antal uppdagade narkotikabrott där den gemensamma nämnaren är barn och ungdomar. Dessa polisära åtgärder dämpade med all sannolikhet våldsyttringar i Rättvik. Likväl kan Polisområdet räkna in ett antal våldtäkter mot kvinnor i 20-årsåldern, misshandelsfall, drograttfyllerier och andra brott av viss dignitet. Brott genererar brottsoffer, människor som blir utsatta för någons kriminella gärning, fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt.

Annons

Annons

Många gånger leder det till ett stort lidande för de utsatta individerna och i värsta fall livslånga trauman. Det vill vi skydda alla medborgare från.

Det här handlar om tillståndslösa evenemang som dag- och tidig kväll delvis lever upp till en ursprungsidé, men som sedan övergår till en "ungdomsfestival" där skyddsnäten har stora maskor och där många ungdomar mår dåligt. Dessa samlingar med människor och fordon i Rättvik vecka 31 börjar tappa sitt ursprung med krom, lack och bilkultur med puts och studs för att på kvälls- och nattetid förvandlas till något helt annat. Visserligen finns de riktiga bilentusiasterna kvar i viss omfattning men "svansen" har upptagit polisens intresse i en annan omfattning än tidigare år. Vår övertygelse är också att de genuina bilentusiasterna tar avstånd från de omfattande ungdomsfyllerierna och de "osköna pilsnerbilarna" vars ljudanläggningar nästan tar mer utrymme än motorblocken. Ljudanläggningar som fick polisen att utfärda mer än 100 böter för högspelande musik, på en vecka.

Det här är förstås inte alls bra. När skymningen faller över centrala platser i Rättvik är miljön av direkt destruktiv karaktär. Få föräldrar skulle uppskatta att deras barn vistades där. Medelåldern är låg, alkoholkonsumtionen synnerligen hög, inslagen av individer från den organiserade kriminella världen är tydlig, samtidigt som närvaron av vuxna förebilder tyvärr är mycket låg, eller obefintlig.

Annons

Annons

När polisområdet summerar våldtäkterna, misshandelsfallen, narkotikabrotten, brotten mot alkohollagen, alla trafikbrott och övrig brottslighet blir jag övertygad om att vi tillsammans kunde, och borde, ha gjort mer

Jag ser, och kan förstå, kommersiella syften på platser där ungdomar vistas under de här förutsättningarna, men när jag ser vad "prislappen" för dessa monetära syften blir ställer jag mig frågan om ansvarstagandet. När polisområdet summerar våldtäkterna, misshandelsfallen, narkotikabrotten, brotten mot alkohollagen, alla trafikbrott och övrig brottslighet blir jag övertygad om att vi tillsammans kunde, och borde, ha gjort mer.

Kommunen gjorde några viktiga ställningstaganden där vägavspärrningar och restriktivitet med upplåtande av marknadsplatser kan lyftas fram. Det var bra och kan definitivt ses som brottsförebyggande åtgärder där också effekterna snabbt syntes. Men när andra näringsidkare och privata aktörer ändå väljer att hyra ut sin tomtmark för kommersiella syften till långt in på nätterna, på platserna där vi vet att påverkade ungdomar vistas, och där erfarenheten talar för att brott kommer att begås – ja då faller ändå delar av andras brottsförebyggande arbete. Kedjan av goda insatser bryts.

Annons

Det brottsförebyggande arbetet ingår i polisens huvuduppdrag, men om vi inte interagerar med varandra når vi inte framgång

Annons

För att nå framgång måste vi alla arbeta tillsammans. Det brottsförebyggande arbetet ingår i polisens huvuduppdrag, men om vi inte interagerar med varandra når vi inte framgång. Vi måste ha en agenda där vi förstår varandra och där medborgarnas bästa sätts i fokus, förutsättningslöst. Det gäller myndigheter, kommuner, näringsliv och privata aktörer och självklart föräldrarna – tillsammans.

I händelse av framtida arrangemang av liknande karaktär kommer årets, och tidigare års, erfarenheter förstås att vägas in i samband med tillståndsdiskussionen och den övergripande ansvarsfrågan blir viktig.

Vi vill inte skjutsa fler våldtagna unga kvinnor till sjukhus. Vi vill inte se fler utslagna tänder på unga män. Vi vill inte se kraftigt berusade 14-åringar och vi vill inte se ångesten i unga människors ögon. Frågan är vad vi tillsammans kan göra för att förändra bilden – för det är bara tillsammans vi kommer att lyckas.

Peter Karlsson, Polisområdeschef Dalarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy