Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Han hade humorn och skrattet närliggande – minnesord över Karl-Erik Pettersson

Karl-Erik Pettersson, Falun, rektor på Fornby folkhögskola åren 1984-2004, har avlidit i en ålder av 78 år. Han efterlämnar sonen Magnus med familj.

Karl-Erik Pettersson som var rektor på Fornby folkhögskola åren 1984-2004, har avlidit i en ålder av 78 år.

Bild: Foto: Privat

Annons

Karl-Erik var en äkta samhällsbyggare med rötter stadigt förankrade i folkbildningen. Samtalen med honom var alltid uppriktiga med humorn och skrattet närliggande, kanske en följd av uppväxten i sörmländsk bruksmiljö.

Karl-Erik sökte förbättra människors livsvillkor genom att främja bildning och utbildning på folkbildningens grund. Han var en sann demokrat, aldrig nedlåtande eller dömande, respektfull mot de studerande utan att för den skull ge avkall på ordning och reda. ”Flummighet” var främmande för KEP:en, som han allmänt kallades.

Annons

Annons

Karl-Erik bjöd på sig själv på skolans samkväm, medverkade i olika spex med stor inlevelse till åskådarnas förtjusning. Hans register var brett. Humor och djupt eftertänksamt allvar fann båda en plats i Karl-Erik Pettersson.

Karl-Erik hade en tydlig vision om folkbildningens uppdrag. Han motsatte sig uppdragsutbildningar och s.k. inkomstbringande aktiviteter om dessa på något vis konkurrerade med grunduppdraget, som han uppfattade det.

Under Karl-Eriks rektorstid startades hjärnskadekursen, ett exempel på hans strävan för allas möjlighet till delaktighet i samhällskollektivet, även när olyckan varit framme och ändrat livsförutsättningarna. Detta synsätt genomsyrade hela hans gärning och arbetet för demokratin.

Konstkursen var också ett initiativ från Karl-Erik.

Karl-Erik igångsatte omfattande renoveringar av skolans miljö, inklusive biblioteket som en central del av verksamheten, han sa själv att biblioteksrestaureringen var vad han ville bli hågkommen för.

Vi önskar honom god vila, han berikade och var en del av utvecklingen av våra liv. Vi är honom stort tack skyldiga.

Lars-Eric Hammarqvist, styrelseordförande Fornby folkhögskola 1983-2006

Claes Nilsson, rektor Fornby folkhögskola 2004-2008

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy