Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malung-Sälen

Han var sällsynt idérik och innovativ – minnesord över Håkan Olsson

Professor Håkan Olsson, Lund, har avlidit i en ålder av 71 år. Närmast anhöriga är hustru Mona Landin Olsson, och barnen Daniel, Ulrika, Olof, Carl och Erik.

Håkan Olsson.

Bild: Foto: Privat

Annons

Håkan Olsson föddes i Malung, och studerade medicin i Stockholm. 1978 kom han till Onkologiska kliniken i Lund, där han 1984 disputerade på en avhandling om yrkesmässig exponering för organiska lösningsmedel och maligna lymfom, och blev docent samma år. Han erhöll tjänst som universitetslektor 1988 och blev 1996 professor i onkologi.

Håkan var sällsynt idérik och innovativ, med många järn i elden. Särskilt inom bröstcancer har han haft en internationellt framträdande roll, genom att peka på vikten av endokrina riskfaktorer, som P-piller och östrogensubstitution. Han har också haft en central roll i att introducera BRCA-testning som led i cancergenetisk utredning. Vid ett minnesvärt tillfälle blev han hyllad vid bröstcancermötet i San Antonio, som en av de 100 forskare som publicerat mest inom området bröstcancer.

Annons

Annons

Håkan var en lysande bollkonstnär med både racket och klubba. I ungdomen var han en framgångsrik tennisspelare, och på äldre dagar känd för sina insatser som målfarlig forward i korp-rinkbandy-laget Kirurgerna. Håkan var även en jakt- och friluftsperson och värnade om att dela med sig av erfarenheter och upplevelser. Klinikens schemaläggare fick alltid ta hänsyn till Håkans älgjakt om hösten.      

Det är många trevliga stunder med Håkan som vi med glädje och tacksamhet minns tillbaka på. Håkan hade humor, nära till ett gott skratt, och bidrog till god stämning när vi möttes såväl på arbetet som privat tack vare sin generositet och trogna vänskap.

Tack för allt, Håkan. Ditt minne lever vidare.

Kollegorna,

Mats Jerkeman

Bo Baldetorp

Åke Borg

Mårten Fernö

Helena Jernström

Dick Killander

Niklas Loman

Torgil Möller

Mef Nilbert

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy