Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Hans verk lever vidare – minnesord över Jack Hanson

En av Sveriges mera kända arkitekter har avlidit. Arkitekt Jack Hanson avled den 10 juni i Falun. Han sörjes närmast av barnen Åse och Björn med familjer.

Jack Hanson. Foto: Arne Ludvigsson

Annons

Han föddes den 4 augusti 1927 i New York, USA, av en svensk far och en norsk mor som 1920 hade lämnat Sverige för att få bättre utkomstmöjligheter. Depressionen i slutet av 1920-talet medförde att familjen Hanson år 1932 flyttade till Strömstad, faderns hemstad.

Hösten 1948 antogs Jack som elev på arkitekturlinjen på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han tog sin arkitektexamen 1952. Under studietiden utbildade han sig till reservofficer på Kungliga Krigsskolan Karlberg i Solna. Kortare perioder arbetade han på arkitektfirman Backström & Reinius och hos arkitekten Birger Jonson. Åren 1952-54 var han anställd hos arkitekterna Ivar och Anders Tengbom.

Han gifte sig 1954 med ungdomskamraten Ingegärd Carlsson från Uddevalla. I äktenskapet föddes två barn, Åse 1956 och Björn 1957. Hustrun Ingegärd avled 2012. Jack startade 1954 en egen arkitektverksamhet på Lidingö.

Annons

Annons

Jack flyttade sitt arkitektkontor till Falun 1956. Verksamheten utökades så småningom med filialkontor i Söderhamn och i Borlänge. Jack Hansons arkitektkontor levererade ritningar till nybyggnadsprojekt främst i Dalarna men även i övriga Sverige. Behovet var decennierna efter kriget stort av bostadshus, äldreboenden, skolor, hotell, industri- och kontorsbyggnader, varuhus, sportanläggningar och andra offentliga inrättningar. När kontoret var som störst svarade man för ritningar till kommunal- och stadshus i bland annat Härryda, Sollefteå, Söderhamn, Lidköping, Mölnlycke, Borlänge och Mölndal. Man ritade badhus i Mora, Falun, Borlänge, Sundsvall, Lidköping och Söderhamn samt arbetade fram ritningar till hotell i Falun, Borlänge och Östersund. Bostadshus projekterades från Göteborg i söder till Umeå i norr. Varuhus för affärskedjan Tempo uppfördes efter kontorets ritningar i Östersund, Finspång, Ludvika och Härnösand.

Uppmärksammade arbeten i hemstaden Falun är idrottsanläggningen Lugnet med sina två hopptorn, polishuset och inte minst den egna villan från 1963. I grannstaden Borlänge är Banverkets huvudkontor, Maserhallen, Folkets Hus Galaxen samt Handelsbanken de främsta exemplen. I Östersund fick kontoret i uppdrag att rita Storsjöteatern med en sammanbyggd hotelldel. Kontoret medverkade i tävlingar i olika delar av landet och vann flera av dessa som ledde till fullbordade projekt.

Samtidigt som Jack Hansson smidigt anpassade sig till aktuella arkitektoniska strömningar hade han en stark känsla för den nationella, traditionella byggnadskonsten med Faluröda träfasader, vitmålade fasaddetaljer och småspröjsade fönster. Flera bostadsområden i form av framförallt radhus och småhusbebyggelse har denna nationalromantiska utformning. Särskilt uppmärksammade blev radhusen i kvarteret Dalpilen i Falun i gruvarbetarstadsdelen Östanfors. Även kapellet i Storsätern, Idre, är starkt präglat av den omgivande naturen och den lokala byggnadstraditionen med samiskinspirerade inslag. Jack Hansons kontor fick av SIDA i uppdrag att svara för projekt i Libyen, Nigeria och på ögruppen Azorerna.

Annons

Annons

Jack sålde sitt kontor 1988 till arkitektföretaget FFNS. Kontoret låg kvar som ett dotterbolag och Jack var kvar som platschef fram till 1991. Jack var också ordförande under en period i den regionala delen av SAR som då kallades UGDA. I Falun var han medlem i Rotary, Läsesällskapet och gymnastikföreningen Sköldpaddorna.

Efter det att Jack lämnat yrkeslivet fortsatte arbetet vid ritbordet i bostaden. Ett flertal mindre uppdrag har passerat hans hand och det fortfarande med ritstiftet och T-linjal. När sim- och sporthallen på Lugnet blev aktuellt för ombyggnad engagerade sig Jack tillsammans med civilingenjör Lars Jahncke med ett förslag. De sista fem åren ägnade sig Jack Hansson att tillsammans med Arne Ludvigsson delta i debatten i Falun och Borlänge genom att lämna in ritningar som medborgarförslag. Galaxen i Borlänge föreslogs tillbyggd med arena, bibliotek och konserthall. Då deltog också ingenjör Daniel Johansson. Mest uppmärksammat är förslaget till nytt konserthus i Falun i kvarteret Posten. Medborgarförslaget startade en debatt med snart 100-talet debattinlägg i Falu-Kuriren.

Särpräglat för Jack Hanson är i flera fall en lekfullhet med i arkitekturen som växer sig starkare allteftersom åren går. Hans byggnader har alltid karaktäriserats av en stark materialmedvetenhet av hög kvalitet. Ädelträ i snickerier och äkta natursten hävdades med envishet av arkitekten. Många byggherrar ville emellertid ha billigare och därmed ett mer förgängligt material. Ibland vann byggherrarnas spariver över arkitektens önskemål om hög kvalitet och skönhet i materialvalen. Med tiden ökade intresset för tegel som fasadmaterial med intrikata murningar i dekorativ medvetenhet. Det murade teglet blev också vanligt i framförallt de offentliga byggnadernas interiörer och fick också en ornamental utformning. Redan under en period på 1950-talet återkom teglet som fasadmaterial i framför allt skolbyggnader, flerfamiljshus och villor. Detta var ett slags nationalromantik som i och med 1960-talets industriella byggande kom att överges. Jack Hanson fortsatte dock att använda teglet som ett synligt byggnadsmaterial.

Annons

Annons

Jack hör till kategorin arkitekter som under 1900-talen var verksamma utanför storstäderna och därmed inte uppmärksammats i högre grad. De har satt en påtaglig prägel i de miljöer de har verkat i och varit välkända namn regionalt. En bok om Jack Hansons arkitektur utkom 2012 på Dalarnas museums förlag och 2017 en bok om hans verk i Falun-Borlänge med temat ”före och efter”. Den gavs ut på eget förlag. Jack Hanson har gått ur tiden, men hans verk lever vidare!

Arne Ludvigsson, stadsarkitekt i Borlänge 1989-2016

Mats Persson, kommunantikvarie i Falun 2002-2012

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy