Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Leksand

Naturen och ateljén på gården var hennes livselixir – minnesord över Lena Karlén

Textilkonstnären Lena Karlén, Leksand, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är maken Håkan, sönerna Jerker och Pelle och Håkans dotter Johanna med familjer.

Lena Karlén, Leksand, blev 76 år. Foto: Privat

Annons

En ö i Ångermanälven förenar och förde oss samman på 80-talet. Embryo till gruppen, som blev Svanösystrarna var en syjunta där vi mer än vi sydde, berättade våra liv. När Lenas make Åke gick bort sökte hon sig tillbaka till rötterna i Leksand. Där hon träffade sin livskamrat Håkan.

Vi blev fler som lämnade Ön men behovet av varandra och våra livs berättelser överbryggade milen emellan oss. I början av 90-talet formaliserades vår systergemenskap som grupp. Vid våra två årliga träffar lever vi tillsammans i några dygn, summerar tiden som gått och stöder varandra i glädje och sorg.

Annons

Annons

Lena var den som oftast gav uttryck för hur mycket hon längtade till våra träffar och vår gemenskap. Lenas textila historia börjar med mormor som vävde och mor Britta som var brodös. Lena utbildade sig på Konstfack och var under flera år verksam i Guatemala där hon arbetade bland ursprungsbefolkningen med att utveckla sömnads -och hantverkskooperativ. Relationerna där blev familjära och livslånga. Lenas osvikliga tilltro till handarbetets kraft som kulturbärare genomsyrade allt hon gjorde. Utställningen Mina anmödrar och Jag följde vi från tankegods till vernissage på Galleri Ladan i Leksand sommaren 2019.

Naturen och ateljén på gården var hennes livselixir och dit gick hon fastän kroppen många gånger sa något annat.

Vi åtta systrar har blivit sju. Vi sörjer vår varma, jordnära syster men kommer för alltid att förnimma hennes klingande dalmål och känna oss stärkta av hennes solidaritet och medkänsla. Vi ska fortsätta berätta våra liv.

Svanösystrarna genom Anette Åkerlind

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy