Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Hans arkitektur kom att prägla Faluns stadskärna – minnesord över Jack Hanson

Vi har fått det tråkiga meddelandet att arkitekten Jack Hanson har avlidit i en ålder av 93 år.

Jack Hanson, Falun, blev 93 år. Foto: Arkivbild

Annons

Familjen hade flyttat från Strömstad till USA och Jack föddes i New York. Man flyttade tillbaka till Västkusten på 30-talet. Hans mor var norska och hans föräldrar engagerade sig under kriget för Norges sak. Jack behöll livet ut sitt amerikanska medborgarskap och sitt starka engagemang för Norge och även sitt stora intresse för segling.

Han utbildade sig till arkitekt vid KTH och fick anställning vid Tengboms arkitektkontor. År 1956 flyttade han till Falun och öppnade eget arkitektkontor. Det var i en tid när Falun moderniserades och mycket av den gamla bebyggelsen i stadens centrum byttes ut. Under den följande tiden skulle hans arkitektur därför komma att prägla stadskärnan i Falun. Han var mån om att följa med den nya tidens tekniska strömningar och typiskt för hans byggnader var att i stort sett alla husen var noga anpassade till den plats där de byggdes. Det innebar att alla byggnader hade sina egna arkitektoniska uttryck. Genom Jack Hansons varierande arkitektur fick mycket av vad som byggdes i stadskärnan en omväxlande prägel. Här fanns affärshus, kontorshus, bostadshus, två försäkringsbolag, polishuset, skattehuset, Kristinehallen, den stora idrottsanläggningen vid Lugnet och på samma område gymnasiet och stadens högsta byggnad – det höga hotellet. Han svarade även för bostadsområden som Vallmansgatan och Svärdsjägatan, vid Norslund och i Herrhagen.

Annons

Annons

Han ritade även byggnader som Soltorgsskolan, Bragehallen och det nya Folkets Hus med Galaxen i Borlänge liksom byggnader i Leksand, Rättvik och Mora. Jack har berättat att han var mest stolt över att ha ritat Storsätra fjällkapell vid Grövelsjön där han ersatte altartavlan med ett stort fönster mot fjällvärlden.

Jack var engagerad i flera föreningar i Falun som Rotary, gymnastikklubben Sköldpaddorna samt Falu läsesällskap.

Vi saknar en duktig arkitekt och en god vän.

Lars Eggertz, Örjan Hamrin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy