Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

LIVE-TV 10.00: Hallengren och Socialstyrelsen om dödsfall i covid-19

Under fredagen håller socialminister Lena Hallengren (S) och Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen pressträff om statistik gällande dödsfall i covid.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Klockan 10 informerar regeringen om statistik rörande dödsfall i covid. Förutom socialminister Lena Hallengren (S) medverkar även Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

Annons

Annons

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

TT NYHETSBYRÅN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy