Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi måste stoppa de våldsamma männen – innan det är för sent

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi får aldrig glömma eller sluta kämpa för alla de kvinnor och barn som lever under dessa förhållanden." Det skriver Maria Strömkvist (S) och Eva Lindh (S). (Genrebilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Bild: TT

Annons

Fem kvinnor har den senaste tiden mördats av män. Systrar, döttrar och vänner som inte längre är vid liv. När den här debattartikeln hunnit publicerats kan ytterligare en kvinna ha mördats. Någon vars barn inte längre har en mamma.

Som samhälle måste vi agera för att stoppa dessa män innan det är försent. Ett första steg är att ta kvinnors varningssignaler på allvar. Tusentals kvinnor lever i dag med våld i vardagen.

Den debatt som nu förs om det strukturella våldet mot kvinnor är efterlängtad och det är bra att fler engagerar sig i frågan. Vi socialdemokrater har två tydliga prioriteringar i kriminalpolitiken, mäns våld mot kvinnor och gängkriminalitet. Dessa två prioriteringar är likvärdiga. Tyvärr är det svårare att få uppmärksamhet för den första frågan, men arbetet pågår oavbrutet.

Det krävs många åtgärder på många olika områden för att få slut på våldet. Sedan 2016 arbetar vi socialdemokrater efter en sammanhållen strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Annons

Nu vill vi höja straffen för grov kvinnofridskränkning, och även förtal och förolämpning ska utgöra grund för att döma för kvinnofridskränkning. Möjligheterna ska utökas att använda fotboja för att kontrollera att kontaktförbud efterlevs, och hårdare straff för den som överträder ett kontaktförbud. Dessutom vill vi att det ska bli lättare att få kontaktförbud för den gemensamma bostaden.

Annons

Satsningarna som vi har gjort på polisen har möjliggjort rekryteringen av 350 nya utredare som inriktar sig särskilt på sexualbrott, våld i nära relationer, våld mot barn och hedersrelaterat brott. Vi har också gett kvinnojourerna ökade resurser.

Men det räcker inte. Det står bortom tvivel att mer behöver göras. Vi ska ha en nollvision mot dessa brott och då måste vi bekämpa och förebygga att de sker. Den man som tar ett kvinnoliv släcker även en av de största tryggheterna ett barn känner till och den största glädje en förälder och syskon har. Det räcker nu, inte en kvinna till.

Vi hoppas att diskussionen om mäns våld mot kvinnor fortsätter och att fler sluter upp för att stoppa detta våld, att vi alla vågar se det som händer även i vår närhet och att vi agerar när vi ser.

Vi får aldrig glömma eller sluta kämpa för alla de kvinnor och barn som lever under dessa förhållanden. Det är brott som ska straffas. Det är brottsoffer som ska skyddas och få stöd.

Annons

Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot

Eva Lindh (S), riksdagsledamot

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy