Annons

Annons

Nedläggningen av KP

Insändare
När bankerna tävlade om att få förvalta bruksarbetarnas pengar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Mikael Forslund/arkiv

Annons

KP och bankerna På 1930 och -40-talen kunde barnen på Kvarnsvedens skola gå över vägen och upp på andra våningen i KP:s flerfamiljshus Sjöberget till "bankföreståndaren" Kallenberg och sätta in sin en- eller tvåkrona på Sparbanksboken som man fått på någon tidigare födelsedag.

För ett-öringen man hade kunde man få en ettöreskola och för fem-öringen en strut karameller i Ekengrens affär på Lergärdet. 1937 kunde man gå in till skolkioskens Anders Danielsson och anmäla sig att "gå med låda" på magen och sälja godis på Brages matcher på Domnarvsvallen. Det gav 10% = c:a 2 kronor. Då fick man se matcherna gratis för försäljningen var mest före matchen och i halvtid. Det var stora publiksiffror då så publiken kom tidigt.

Bankerna "tävlade" om att på något sätt också få förvalta de KP-anställdas lönekuvert. Så en tid senare öppnade även Handelsbanken ett litet kontor utanför porten till pappersbruket. Men de försvann när Kvarnforsplan kom till och nu finns det inga banker där heller.

Annons

Nu sägs det på nyheterna att även KP:s saga är all. Det påminner mig om att när jag började på KP bytte jag av en kille - Jakob Ridderstedt - som hade jobbat där sedan KP:s start.

Annons

Dä va bättre förr!

Jojje

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy