Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
INSÄNDARE. Lösning till eleffektbristen i Stockholm

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Några vindkraftverk i Stockholmstrakten skulle kunna lösa den eleffektbrist som sägs finnas i huvudstaden, menar signaturen Miljövän.

Bild: Arkivbild, Mikael Engström

Annons

Det sägs råda brist på eleffekt i Stockholm från tid till annan och mer så om man börjar göra vätgas av elen i Norrland. Dessutom råder visst kapacitetsbrist i ledningsnätet till Stockholm. I Stockholm bor en stor andel av rikets miljöpartister och dessa vurmar ju för närproducerat, klimat- och miljövänligt.

Lösningen är då att bygga lämpliga vindkraftverk i tillräckligt antal i Stockholmstrakten. Dessa har rotordiameter om 236 m och avger vardera 15 MW. Sådana behöver separeras minst fem rotordiametrar (1,2 km) på land och minst nio (2,1 km) i skärgården för att de inte ska störa varandra aerodynamiskt. Man inser då att med sådana avstånd kan det vara svårt för de boende att njuta åsynen av verken, men det hjälps delvis upp av det faktum att verken är 260 m höga.

Miljövän

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy