Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Det finns inga stafettlärare i Falun – därför behövs inget förbud

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att avslå motionen (...) är inte liktydigt med att vilja införa ett dåligt stafettsystem eller en strävan efter att gödsla riskkapitalisternas fickor." Det skriver Fredrik Adolphson (C).

Bild: TT, Arkivbild, Ragna Fahlander

Annons

Det är skillnad på sanning och på vad någon anser vara sant. Just nu sprider Vänsterpartiet i Falun en osann bild gällande vad bland annat jag anser om deras motion att förbjuda stafettlärare. Jag deltog i debatten i fullmäktige och vill upplysa om det verkliga läget.

Annons

Det finns inga stafettlärare i Falun. Eller, det lär visst ha funnits en för några år sedan. Motionen vill hur som helst ändå förbjuda detta i rent förebyggande syfte med motiveringen att annars blir det som i regionen med det illa fungerande stafettsystemet där.

Alla som deltog i debatten uttryckte dock tydligt att man inte ville se ett sådant system (utom SD som enbart ville avslå utan motivering). Här är vi så gott som alla överens, vilket är ovanligt. Motionen angriper alltså ett inte existerande problem och därför röstade jag för avslag.

Annons

Men jag är inte bara emot dåligt och för bra, för det är den enkla, populistiska vägen. Jag vill ha möjlighet att bygga system i skolan med vikariepool (Svante Parsjö Tegnér, L, har tidigare motionerat om det), praktik för människor som står utanför arbetsmarknaden, ha möjlighet att lösa akuta situationer där personal saknas.

Allt detta kan betraktas som en sorts stafettsystem och skulle därmed omfattas av det förbud motionen förespråkar. Jag vill ha möjligheter kvar för att kunna lära av tidigare erfarenhet – det är inte liktydigt med att vilja gynna bemanningsföretag och riskkapitalister.

Kanske kan man säga att ytterkanten vill förbjuda i förväg medan den liberala mitten vill gå varligare fram. Som socialliberal ser jag kapitalism som något bra – men den måste regleras, ibland hårt.

Vi må tycka olika i sak och analysera samhället olika men det blir lätt problem när man uttalar sig i sina meningsmotståndares namn. Det avslöjar i stället ofta mer om en själv.

Annons

Att avslå motionen med ovan förda argument är inte liktydigt med att vilja införa ett dåligt stafettsystem eller en strävan efter att gödsla riskkapitalisternas fickor. Det förhåller sig precis tvärt om, något som också tydligt framgick av debatten. Den ligger fortfarande på nätet, tror jag, om någon vill bilda sig en egen uppfattning.

Låt oss samlas kring en progressiv, rättvis, inkluderande, modern och relevant skola – för en sådan debatt och diskussion står jag alltid till förfogande.

Fredrik Adolphson (C)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy