Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi måste alltid värna demokratin – misstron finns även här i Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det vi dock vet är att sättet att argumentera kring den egna valförlusten hos Donald Trumps och hos Sverigedemokraternas supporters liknar varandra; jag tycker det är osannolikt att vi inte vann, därför måste det varit valfusk." Det skriver Maria Strömkvist (S).

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Visst kan vi skaka på huvudet och förfasas över det som utspelades i USA – då en mobb stormade demokratins högborg Kapitolium (USA:s motsvarighet till riksdagshuset) – men vi får inte för en sekund tro att det inte skulle kunna hända även här.

Med en president som under hösten konsekvent underminerat väljarnas förtroende för valsystemet så borde fler av oss egentligen ha förutsett händelseutvecklingen efter valet.

Genom påståenden om att ”poströster inte är rättssäkert och ökar risken för valfusk” – trots att det inte fanns några som helst bevis för detta – så har Donald Trump aktivt och medvetet sått frön av tvivel hos väljarkåren. Går det att lita på våra demokratiska institutioner? Går det att lita på en Demokrat? Går det att lita på andra medmänniskor? Frön av tvivel som till slut blommade ut och resulterade i omnämnda stormning.

Annons

Det är svårt att föreställa sig att en liknande ”ledartyp” som Donald Trump skulle kunna nå lika stor framgång i Sverige. Men vem vet?

Det vi dock vet är att sättet att argumentera kring den egna valförlusten hos Donald Trumps och hos Sverigedemokraternas supporters liknar varandra; jag tycker det är osannolikt att vi inte vann, därför måste det varit valfusk. En anledning till att de kan dra den slutsatsen handlar givetvis om en generell misstro till samhällsinstitutioner och en specifik misstro till traditionell media.

Annons

I valet 2018 ökade antalet överklaganden av valresultatet till riksdagens valprövningsnämnd explosionsartat. Från några hundra i valet 2014 till 723 i valet 2018. Många av dessa överklaganden var kopior av varandra och kom från ett upprop i sociala medier. Efter valet så startade nämligen Sverigedemokraterna en Facebookgrupp för rapportering av valfusk som partiet menade hade ägt rum, vilket var en bidragande faktor till den kraftiga ökningen.

Jag påstår inte att Sverige i valet 2022 står inför en liknande situation som nu utspelar sig i USA, men jag säger att vår demokrati aldrig får tas för given. Vårat demokratiska system måste värnas och det är ett ansvar som samtliga politiska partier – oavsett partifärg – bör känna och agera efter.

Annons

Att likt Trump sprida misstro till vårt samhälles demokratiska institutioner, andra medmänniskor och media kommer enkom leda oss bakåt.

Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot Ludvika

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy