Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Ett turbulent år är snart slut – det spelar roll vilka som styr

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi socialdemokrater har tagit politiskt ansvar under den här svåra tiden", skriver Maria Strömkvist, Patrik Engström och Roza Güclü Hedin.

Bild: Arkivbild

Annons

2020 har varit ett turbulent år. Nästan allt har handlat om corona. Tillsammans har vi kraftsamlat och gjort stora personliga uppoffringar för att minska smittspridningen. Vi socialdemokrater har tagit politiskt ansvar under den här svåra tiden och gjort historiska satsningar för att säkra trygghet för vanligt folk.

För oss socialdemokrater är det ingen tvekan om att människors liv, hälsa och trygghet är den allra viktigaste frågan på dagordningen. Därför måste vi nu resolut ta itu med de revor i vår välfärd som pandemin har blottat. Vår ambition är att såväl svensk sjukvård som äldreomsorg ska hålla världsklass, och därför kommer vi även nästa år att skjuta till mångmiljardbelopp till Sveriges kommuner och regioner.

Under året har vi också kämpat för att hålla nere arbetslösheten. Vårt system för korttidspermittering har gjort att över en halv miljon människor har fått behålla ett jobb som annars kunde gått förlorat.

Annons

Men för den som ändå blivit av med jobbet är den ekonomiska tryggheten A och O. Därför har vi under året också höjt a-kassan. Vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att fler ska komma tillbaka i arbete samtidigt som vi säkrar tryggheten för tusentals arbetare.

Annons

Vid sidan av välfärden ligger vårt fokus på att bekämpa brottsligheten. Tack vare våra satsningar har vi i dag fler poliser än någonsin – och än fler ska de bli. Vi har också skärpt en rad olika straff, och fortsätter satsa på skolan och socialtjänsten för att fler unga ska välja en annan väg än kriminalitet.

Värt att påminna om är också att vi under året tagit viktiga steg mot en långsiktigt hållbar migrationspolitik, som både värnar asylrätten och säkerställer en bra integration. Vi ska ta vår del av EU-gemensamma ansvaret för migrationen, varken mer eller mindre.

När vi nu går in i 2021 tänker vi socialdemokrater fortsätta på vår tidigare inslagna väg. Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen och skapa ett starkare, tryggare och bättre samhälle än före pandemin.

Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot Ludvika

Patrik Engström (S), riksdagsledamot Avesta

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot Falun

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy