Annons

Annons

Möt oss på Falu Kuriren

Nyhetschefen Jan Svensson: ”En gång hamnade mina bilder på en pensionärskryssning till Åland”

Bakom rubrikerna, texterna, bilderna och annonserna finns personerna som jagar nyheterna och skapar tidningen. Möt oss på Falu Kuriren.

Nyhetschefen Jan Svensson har jobbat på tidningen i olika roller i snart 40 år. Sedan några år leder han nyhetsredaktionen på Falu Kuriren.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Första tidningsjobbet var som inhoppare på sporten – då var han 15. Som 17-åring tog han moppen ut på jobb som sommarjobbande reporter i Västerdalarna och tre år senare fick han drömjobbet som lokalredaktör i Vansbro. Nu kan nyhetschefen Jan Svensson se tillbaka på nära 40 år inom journalistiken: ”Jag har alltid varit nyfiken”.

Trygg, kompetent och ödmjuk är återkommande ord när medarbetarna får beskriva honom med tre ord. ”Råkoll på Dalarna” konstaterar en av Falu Kurirens reportrar. Det har blivit snart 40 år som journalist för Jan Svensson från ”Svensson-åsen” i Vansbro, eller ”Janne” som han kallas av kollegorna på redaktionen. Han var 15 år när han gjorde sitt första inhopp på FK:s lokalredaktion i Vansbro, i dag leder han som nyhetschef det dagliga arbetet vid centralredaktionen i Falun.

Annons

För Jan Svensson har det nästan alltid handlat om två saker i livet: Fotboll och Nyheter.

Fotbollsintresset började på Vanåvallen som ung i Vansbro AIK, gick sen via publikläktarna på Domnarvsvallen och i ungdomstränartröja som nybliven Borlängebo på 90-talet – till de stora publikarenorna i Liverpool, Barcelona och Milano.

Annons

Att se Liverpool FC i full aktion på Anfield med 50 000 i publiken är största fotbollsminnet.

– Det går inte att jämföra med nåt annat.

Båda barnen har ärvt intresset för fotboll och under några år var Jan Svensson ungdomstränare i Islingby sedan han skrapat ihop ett lag tillsammans med yngsta dottern.

– Jag var själv en medioker fotbollsspelare som gjorde två inhopp i division fyra.

Annons

Sportintresset blev även vägen in i tidningsvärlden. Han var 15 år när han började rapportera om matcher för Falu Kurirens redaktion i Vansbro.

1985 fick han som 17-åring sommarjobb på allmänna nyhetsredaktionen i Vansbro, efter inhopp både på Mora Tidning och Dala Demokraten. Det fick bli moppe ut på reportagejobb i bygden.

– Ibland skjutsade morfar.

Efter avbrott för lumpen fick han sen drömjobbet: Som lokalredaktör i Vansbro, en tjänst han blev kvar på i tio år.

Annons

– När jag ser tillbaka nu så är det helt otroligt hur mycket man har lärt sig.

Och den tekniska utvecklingen har varit stor. På 80-talet skrev han som reporter in text för hand på skrivmaskin utan sladd i väggen och skickade sen artiklarna på fax.

– En gång när jag bevakade Svenska Rallyt läste jag in texten på telefon till en inskrivare i Falun.

I dag kan nyhetsredaktionen lägga ut livebilder direkt från kameran ut på sajten och livesända tv.

Svensson minns när han som lokalreporter framkallade bilder i mörkrummet i Vansbro och skickade dem i stora bruna påsar med 15-bussen för att hinna få in dem i tidningen nästa dag. Bildpåsarna flyttades sedan över till en låda på busstationen i Borlänge, där en ny chaufför skulle vittja dem och se till att påsarna kom med anslutande buss till Falun. Det hände dock mer än en gång att falubussen lämnade Borlänge utan bilder i bagaget.

Annons

– En gång hamnade mina bilder på en pensionärskryssning till Åland!

Bästa med reporterjobbet under alla åren har varit att träffa människor i Dalarna.

– Härliga människor, människor som berättat intressanta saker, och ibland svåra historier.

Jan Svensson, nyhetschef på Falu Kuriren.

Bild: Lars Dafgård

Annons

I tio år var Jan Svensson landstingsreporter och gjorde besök på hjärtklinik och akuten och många intervjuer med lokala politiker, riksdagsledamöter på ”Dalabänken” och statsministrar på dalabesök.

Intresset för det politiska livet har han kvar.

Sedan många år är Jan Svensson nyhetschef och längst tid på den stolen har han gjort på Borlänge Tidning. Men på senare år är han Falu Kurirens nyhetschef och jobbpendlar från Borlänge.

Annons

Kopplingen till Västerdalarna finns kvar både på och utanför jobbet, varje år i Mellandagarna träffas gamla kompisgänget för att vinterfiska gädda hemma i Vansbro. En tradition de hållit fast vid i 30 år.

Han säger att han aldrig haft anledning att fundera på ett annat jobb.

– I grund och botten så är det här ett otroligt intressant och spännande jobb. Utvecklingen har varit enorm och det har aldrig blivit slentrian – jag har alltid varit nyfiken på vad som ska hända framöver.

– Det är roligt att ha koll på vad som händer, när vi kan vara först med nyheter och göra bra journalistik.

En stor del av arbetsdagen handlar fortfarande om att prata, fast nu mest med reportrar som är ute och gör jobben.

– Jag gillar att bolla och stötta, att se andra utvecklas och göra ett bra jobb.

Det har varit ett annorlunda år, konstaterar han.

– Pandemin har påverkat så många människor. Jag har aldrig varit med om dess like, ja det har verkligen varit det mest speciella året för vår nyhetsredaktion.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy