Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Visa respekt för skattebetalarna – vi vill se en totalbudget för skid-VM

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vänsterpartiet säger inte nej till skid-VM för sakens skull, men vi vill först se en totalbudget och plan för att kunna ta ställning." Det skriver Patrik Liljeglöd (V) och Daniel Riazat (V).

Bild: Arkivbild

Annons

Ni har kanske sett och hört nyheterna om att samtliga partier i kommunstyrelsen, förutom Vänsterpartiet, röstade för att ansöka om skid-VM i Falun 2027. Borgerliga Falupolitiker försökte därefter snabbt framställa det som att ställningstagandet i kommunstyrelsen handlade om vilka som var för eller emot själva VM, i stället för att berätta sanningen.

Vänsterpartiet säger inte nej till skid-VM för sakens skull, men vi vill först se en totalbudget och plan för att kunna ta ställning. Faktum är att de flesta av Faluns invånare tycker att det är roligt när det sker aktiviteter och arrangemang i kommunen. Det gör vi också, men som politiker har vi också ett ansvar att förvalta kommuninvånarnas skattepengar på bästa möjliga sätt.

Annons

Att i en tid av nedskärningar inom skola och omsorg fatta beslut om att ansöka om ett nytt VM, utan att presentera en totalbudget, är ansvarslöst gentemot kommunens invånare. Om en sådan totalbudget presenteras och det visar sig att arrangemanget inte sker på bekostnad av Faluns elever, de äldre och kommunens personal så är det bara att tuta och köra.

Annons

Men historien kring tidigare arrangemang och dess konsekvenser för skolan och äldreomsorgen i Falun gör att den här hanteringen närmast går att beskriva som ett dåligt skämt som upprepas. För ni minns väl hur det gick till sist? Det som skulle bli 80 miljoner kronor blev över en kvarts miljard i kostnader.

Avbetalningen sker fortfarande. 15 miljoner kronor per år betalas för förra VM-arrangemanget fram till 2030. Pengar som skulle kunna gå till skolan och äldreomsorgen. Därför vill vi inte att Faluns ledande partier gör samma misstag igen.

Ledande borgerliga politiker menar att det är klokare att inte ”låsa fast sig” vid en summa för arrangemanget utan att ”hålla koll” på hur kostnaderna blir allteftersom. Föreställ er om de skulle tänka så om skolans budget, eller äldreomsorgens? Faktum är att det aldrig skulle hända.

När det gäller välfärden så har Falualliansen gjort nedskärningar till en konstgjord naturlag. Men när det gäller vissa andra områden så gäller inte samma spelregler och samtidigt målas vi som protesterar emot detta och kommer med alternativ upp som jobbiga politiker, trots att det enda vi kräver är att beslut ska fattas med fullständiga underlag.

Annons

På nästa kommunfullmäktige ska kommunstyrelsens beslut om skid-VM 2027 diskuteras och beslutas om. Då får vi se om några andra än Vänsterpartiets ledamöter står för sunt förnuft och visar respekt för skattebetalarnas pengar.

Annons

Daniel Riazat (V), riksdagsledamot och före detta kommunpolitiker

Patrik Liljeglöd (V), gruppledare tillika ledamot av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy