Annons

Annons

Vindkraft på Ripfjället

Debatt
Debatt: SVT:s program om vindkraften i Malung var fullt av osanningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Janne Josefsson var programledare när SVT-programmet Sverige möts sände direkt från Orrskogen i onsdags. Bild: Skärmdump

Annons

Med anledning av att tidningen genom sin medverkan av Emma Höen Bustos deltog i SVT:s program, Sverige möts direkt onsdag den 7 oktober lämnar jag detta yttrande.

I ett mycket känslosam möte om utbyggnaden av vindkraftverk i Malungs kommun deltog Mora Tidning med stöd för att kommunen skulle köra över den majoritet av befolkningen som motsätter sig utbyggnaden av vindkraftverk i kommunen.

Trots att den delen av befolkningen som motsatte sig utbyggnaden inte var närvarande genomfördes mötet, vilket är ett flagrant brott mot demokratiska principer som SVT är skyldig att följa. Den representant från en förening som verkar för att hejda vindkraften i Sverige var ingen Malungsbo men den ende som anförde invändningar mot utbyggnaden vid några enstaka tillfällen när han fick tala.

Annons

Han fick aldrig möjlighet att delta i en debatt där uppfattningarna för eller emot utbyggnaden debatterades sakligt.

Då samfällda deltagare ständigt nämnde att utbyggnaden syftade till att värna klimatet fick han aldrig möjlighet att ställa den grundläggande frågan – på vilket sätt vindkraftverk gynnar klimatet. Därför utelämnades följande fakta som är lätt att visa: att bygget av varje vindkraftverk alltid ökar landets utsläpp av CO2 då utsläppet vid bygget aldrig kan, under verkets hela gångtid, gottgöras med el från verket.

Annons

Han fick aldrig möjlighet att påpeka fakta att det i landets stora överskott av CO2-fri el, den el som fås från vindkraftverk aldrig någonsin utnyttjats i landet utan alltid har slumpats till utlandet eller körts ned i backen, men som trots det alltid måste betalas av elkonsumenter med miljarder.

Han fick aldrig möjlighet att bemöta de osanningar som representanten från tyska bolaget som begär att få bygga uttryckte; svenska folket, de som berörs av verken, vill absolut inte ha dessa. Lag anger inte gränsvärde för ljudstörningar från verken, den rättsliga prövning av utbyggnaden strider mot gällande svensk lag (miljöbalken och internationell lag: maskindirektivet, Åhuskonventionen, EU:s mänskliga rättigheter). Svensk rättshantering strider i fråga om utbyggnaden även mot grundlagen när regeringsbeslut, I 6 ,17.3.2011, förbjuder domstolar att tillämpa det skydd av liv och hälsa som anges i maskindirektivet.

Annons

Allt detta är lätt att styrka genom fakta men det var varken SVT eller Mora Tidning intresserade av. För dem gäller precis som för Malungs kommunalråd att lura och bedra befolkningen. När ingen ställer frågan till kommunalrådet: Varför vill du ha vindkraftverk? Och svaret uteblir är det inte så konstigt att han blir anklagad för korruption. Denna pest är det enda som återstår som förklaring.

Nu får vi se hur Mora Tidning behandlar det fria ordet.

Annons

Vågar den publicera detta debattinlägg?

Bernd Stymer

SVAR DIREKT FRÅN EMMA HØEN BUSTOS, POLITISK REDAKTÖR:

Föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället och dess talesperson Arne Söderbäck har öppet kommunicerat att de valde att tacka nej till inbjudan att vara med i SVT:s Sverige möts. Gruppens företrädare uppmanade också Malungsbor som är kritiska till planerna att bygga en vindkraftspark på Ripfjället att inte delta i programmet, vilket var anledningen till att SVT:s produktion inte fick tag i någon som kunde delta från nejsidan. Det rör sig alltså inte om något "flagrant brott mot demokratiska principer".

LÄS ÄVEN:

Dagen efter debatten i Malung – Janne Josefsson besviken på nej-sidan: "Aldrig varit med om något liknande"

Annons

Emma Høen Bustos: Säg inte nej till vindkraften innan den ens har utretts – Malung måste lita på den svenska rättsstaten

Vad gäller själva sakfrågan är det uppenbart att vindkraftverk kommer att riva upp stora sår i naturen. Många lokalbor som regelbundet vistas i området är med all rätt oroade över hur infrastrukturen och bullernivåerna kommer att påverka Ripfjället.

Annons

För beslut som dessa är den svenska rättsstaten väl anpassad.

Sverige har ett mycket rigoröst tillståndssystem för vindkraft som är väl förankrat i miljöbalken. Tillståndsprocessen involverar domstolar och myndigheter, löper över flera år och måste enligt lag ta hänsyn till både natur och kulturmiljö. Avtal ska förhandlas fram med markägare som frivilligt måste välja att arrendera ut sin mark. Få ansökningar blir över huvud taget godkända. Om detta skrev jag redan i februari.

Annons

Vi har lyxen att vara skyddade av ett gediget rättssystem. Det är inte alltid felfritt, men mycket mer effektivt än folkomröstningar.

/Emma Høen Bustos, politisk redaktör Mora Tidning

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy