Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi står fast – LO-förbundens medlemmar förtjänar högre löner

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Men det är inte arbetstagarnas uppgift att i en avtalsrörelse hålla dåligt fungerande företag under armarna genom att avstå löneökningar. Inte ens i en kris." Det skriver de två LO-företrädarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

REPLIK: Till Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahls inlägg "Inte som en avtalsrörelse brukar vara, LO" den 18/9.

I sin replik på vår debattartikel hävdar Mattias Dahl att kravet om noll procents löneökning främst beror på coronakrisen. Men det räcker med en snabb googling för att se att detta är ett krav som upprepats i de senaste avtalsrörelserna, oavsett konjunkturläge.

Annons

Annons

Låt oss ta det från början. Syftet med avtalsrörelsen är framförallt att fördela det mervärde som skapas av företagen och arbetstagarna. Det är en dragkamp med många parametrar och stor viljestyrka från båda parter som resulterat i reallöneökningar och vinst åt ägarna i många år.

Men det är inte arbetstagarnas uppgift att i en avtalsrörelse hålla dåligt fungerande företag under armarna genom att avstå löneökningar. Inte ens i en kris. Det kan till och med ha motsatt effekt om alla arbetstagare ska avstå löneökningar för att några företag går dåligt. Köpkraften minskar.

Som Mattias Dahl skriver så har vissa företag och branscher klarat sig bra, andra står utan egen bärkraft. Samhället har verktyg för att hantera kriser hos företag och också parterna har genom åren visat en vilja och förmåga att hantera svåra tider. Det arbetet pågår redan ute på arbetsplatserna. Det ska vi fortsätta göra. Men inte i avtalsförhandlingarna.

Vi står fast vid att LO-förbundens medlemmar förtjänar högre löner. Vi kräver högre löner!

Susanna Gideonsson, ordförande LO

Lena Johnsson, vice ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy